Risc uriaș! O bucată dintr-o rachetă chinezească va ajunge pe Pământ, săptămâna viitoare
Resturile uriașei rachete chinezești care a livrat, luni, un nou modul stației spațiale vor cădea, probabi, pe Pământ, la începutul săptămânii viitoare, a anunțat Comandamentul Spațial al SUA, care urmărește cu îngrijorare traiectoria rachetei.
După ce misiunea spațială a fost îndeplinită, racheta a început o coborâre necontrolată spre atmosfera terestră și nu este cunoscut locul undeva cădea.
China, „campioană” la nerespectarea normelor de siguranță la reintrarea în atmosferă a resturilor spațiale
Este a treia oară când China este acuzată că nu a gestionat în mod corespunzător resturile spațiale.
Racheta Long March 5B cântărește 23 de tone și a transportat modulul de laborator Wentian, decolând de pe insula Hainan la ora locală 2:22 pm, duminică, 24 iulie, iar modulul s-a andocat cu succes la avanpostul orbital al Chinei.
Michael Byers, profesor la Universitatea British Columbia, a declarat că discutăm despre un obiect metalic de 20 de tone. Deși se va rupe pe măsură ce va intra în atmosferă, numeroase bucăți, unele de dimensiuni mari, vor ajunge la sol, a avertizat acesta.
Punctul precis de intrare a rachetei în atmosfera terestră „nu poate fi identificat decât la câteva ore după reintrarea în atmosferă, a precizat purtătorul de cuvânt, dar se estimează că acest lucru se va întâmpla în jurul datei de 1 august 2022.
Gunoaiele spațiale, cum ar fi sateliții vechi, reintră în fiecare zi în atmosfera Pământului, dar majoritatea trec neobservate, pentru că ard cu mult timp înainte de a ajunge la sol.
Doar resturile spațiale mai mari, cum ar fi navele spațiale și piesele de rachete, reprezintă un risc major pentru oameni și infrastructura terestră, scrie b1tv.ro.
Foto: Pixabay (caracter ilustrativ)
Resturile spațiale, o problemă tot mai mare
La nivelul lunii ianuarie 2019, pe orbita Pământului erau 128 milioane bucăți de resturi spațiale cu dimensiuni sub 1 cm.
Există de asemenea 900.000 de resturi spațiale cu dimensiuni între 1 și 10 cm.
Actualul număr de resturi spațiale cu dimensiuni mari (peste 10 cm) ajunge la 34.000.
În 2020, pe orbită se aflau 8.000 de tone metrice de resturi spațiale și cantitatea lor nu dădea semne că se va diminua, informează Wikipedia.