Riști să rămâi fără permis de conducere, dacă bei apă tonică. Care este motivul și ce trebuie să știe șoferii

Publicat: 16 10. 2024, 08:51
Risti sa ramai fara permis, daca bei apa tonica

Șoferii care beau apă tonică riscă să rămână fără permis, iar motivul este explicat de un medic legist. Iată ce trebuie să știe toți conducătorii auto.

Un medic legist avertizează asupra consumului de apă tonică, de către șoferi. El atrage atenția asupra Chininei, o substanță prezentă în apa tonică, care poate da un rezultat fals pozitiv la amfetamină, la controalele DrugTest din trafic.

„Orice apă tonică are în compoziția sa și chinină, nu contează producătorul, nu produsul în sine are o problemă. (…) Însă, la un eventual drugtest, chinina, care este în apa tonică, poate da un rezultat fals pozitiv la amfetamină. Așadar, există riscul ca după ce consumi o astfel de băutură să ieși pozitiv la un test în trafic”, a declarat medicul Cristian Paparău, într-un clip video, postat pe Facebook.

Șoferii riscă să rămână fără permis,  timp de 72 de ore după ce au consumat apă tonică.

„Testul de sânge și de urină în mod normal ar trebui să iasă negative. Însă există riscul să rămâi fără permis timp de 72 de ore după ce consumi o astfel de apă tonică. Intervalul în care s-ar pozitiva un eventual drugtest să-l considerăm undeva de ordinul orelor”, a mai explicat medicul legist.

Alte tratamente care te pot lăsa fără permis

Dar nu numai apa tonică te poate lăsa fără permis, ci și anumite tratamente din sezonul rece. Este vorba despre banalele picături de nas, utilizate în tratamentul răcelilor și tusei specifice sezonului rece. Conform medicilor 99% din picăturile de nas de pe piață dau dependență și ar trebui folosite doar la indicația medicului.

”Picăturile de pus în nas pe care le cer și li se oferă – vreau ceva să îmi desfunde nasul – 99% sunt substanțe care dau dependență. Eu nu recomand mai mult de 5-7 zile, și în prospect scrie asta. De obicei sunt recomandate cele extrem de agresive, care au un efect wow, dar sunt medicamente care dau aceste dependențe extrem de agresive și pe structura nazală, și pe creier.

Se tratează cu abstinență, adică îi spui pacientului să nu-și mai pună, este foarte important mediul în care trăiește, efectul placebo este important. În loc de picăturile de nas, de care sunteți dependent, puteți pune ser fiziologic (…)

Când vorbim decongestionante nazale, cele conțin fenil-efedrină dau pozitiv la testul pentru amfetamine. Sunt persoane dependente de picături de nas și nu le mai folosesc din cauza unei patologii acute”, a spus Dr. Cristian Paparău, medic primar ORL, potrivit ziarulunirea.ro.

CITEȘTE ȘI:

Permisul de conducere în format fizic ar putea să dispară. UE propune un nou set de REGULI pentru șoferi