Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, a explicat de ce a scăzut ritmul vaccinării. Într-o săptămână, numărul românilor care se vaccinează s-a redus la aproape jumătate. Au fost puțin peste 54.000 duminică, în timp ce peste 101.000 s-au imunizat cu o duminică în urmă.
Valeriu Gheorghiță explică că persoanele care au vrut să se vaccineze au făcut-o, iar acum este momentul în care autoritățile trebuie să găsească argumente pentru a-i convinge pe cei care ezită.
„Nu cred că este o inhibare a apetitului, din câte știm se estima de la început cam o treime din oameni erau hotărâți să se vaccineze, o treime sunt ezitanți și o treime nu doresc, cred că acum ajungem în segmentul de populație ezitant.
Experiența din ultimele zile cu centrele mobile arată că sunt oameni mulți care doresc să se vaccineze, pentru unii vaccinul este la distanță, nu a ajuns vaccinul pe strada lor.
De aceea este importantă o abordare complementară a campaniei de vaccinare prin care să diversificăm activitatea mai ales în mediul rural și anume fie să mergem cu echipe mobile sau să organizăm maraton în localitatea respectivă, și implicarea medicilor de familie. Sunt cel puțin trei mijloace”, a spus Valeriu Gheorghiță, potrivit Digi24.
De asemenea, coordonatorul campaniei de vaccinare din România spune că ar trebui să se găsească metode pentru vaccinarea românilor din mediul rural. Una dintre propuneri este „Oraşul vaccinează satul”, în care personalul vaccinator din centrele urbane să meargă o dată sau de două ori pe săptămână în mediul rural pentru vaccinarea anti-Covid.
Mai avem un concept pe care ne gândim să îl operaționalizam. Este
Îmbinând conceptul de solidaritate și încrederea putem să asigurăm, de aici înainte va fi o evoluție ondulantă a numărului de persoane care se vor vaccina în fiecare zi.
Oamenii trebuie să înțeleagă că se pot prezenta în continuare la centrele de vaccinare fără programare, sunt unii care nu cunosc că este posibil acest lucru, putem să aprovizionăm centrele și să nu mai fie oameni refuzați”, a adăugat medicul.