Prima pagină » Actualitate » Robert Durst, miliardarul american condamnat pe viață pentru uciderea celei mai bune prietene, a murit în închisoare, la 78 de ani

Robert Durst, miliardarul american condamnat pe viață pentru uciderea celei mai bune prietene, a murit în închisoare, la 78 de ani

Robert Durst, miliardarul american condamnat pe viață pentru uciderea celei mai bune prietene, a murit în închisoare, la 78 de ani

Robert Durst, condamnat la închisoare pentru uciderea prieteni sale, Susan Berman, în 2000, a revenit în atenția opiniei publice în 2015, când ar fi recunoscut trei crime în documentarul „The Jinx”, produs de HBO.

Robert Durst a murit luni, la vârsta de 78 de ani, într-un spital din California, a anunțat avocatul acestuia.

Rust a murit din cauza complicațiilor cauzate de COVID-19, a transmis Chip Lewis.

The News York Times și Buzz Feed au relatat că, în timpul unei vizite medicale, Durst a intrat în stop cardiorespirator și a decedat.

Durst, care, în 14 octombrie, a fost condamnat la închisoare pe viață, fără dreptul la eliberare condiționată, pentru uciderea lui Susan Berman în anul 2000, a revenit în atenția opiniei publice în 2015, când se presupune că a recunoscut trei crime în documentarul despre el, „The Jinx”.

„Ce dracului am făcut? I-am omorât pe toți, desigur”, ar fi recunoscut Durst, în timp ce se afla în baie, fără să știe că este înregistrat.

Durst a fost arestat în New Orleans, în 14 martie 2015, cu o zi înainte de difuzarea ultimului episod din serialul documentar HBO.

Starea de sănătate a lui Durst s-a deteriorat în pandemie și a ajuns să respire cu ajutorul unui ventilator.

Motivul din spatele uciderii lui Berman

Durst a omorât-o pe Berman deoarece s-a temut că aceasta îl va implica în cazul uciderii primei sale soții, Kathleen „Kathie” McCormack Durst, în 1982.

Cadavrul lui Kathie Durst nu a fost găsit niciodată, dar jurații au crezut în argumentele procurorilor împotriva lui Durst.

Chiar dacă Durst nu a fost acuzat în cazul dispariției sau morții lui Kathie, în procesul uciderii lui Berman, procurorii s-au folosit de acest eveniment nefericit. În declarațiile lor, rudele lui Berman l-au rugat pe Durst să spună unde a ascuns cadavrul lui McCormack.

„Dacă ne-ar mărturisi unde este cadavrul lui Kathie…”, a declarat Sareb Kaufman, care a crescut-o pe Berman, „poate ar regăsi un pic de căință”.

Durst nu a spus nimic. În noiembrie, procurorii din New York l-au condamnat pentru crimă, în cazul dispariției lui Kathie Durst.

Cine a fost Robert Durst

Durst s-a născut în New York, în 12 aprilie 1943, fiind cel mai mare dintre fiii magnatului imobiliar Seymour Durst, căsătorit cu Bernice Herstein.

Mama lui a murit la vârsta de 32 de ani, după ce s-a aruncat de pe acoperișul casei lor cu trei etaje din Scarsdale. Durst, care avea atunci 7 ani, a susținut că a văzut cum s-a sinucis mama lui, o declarație pusă la îndoială de rude.

După ce a absolvit Lehigh University în 1965, cu o diplomă în economie, Durst a urmat UCLA. Acolo a întâlnit-o pe Berman, de care l-a legat o prietenie de zeci de ani, până la momentul uciderii ei, în anul 2000.

În 1973, Durst s-a însurat cu Kathie Durst, care a dispărut fără urmă în ianuarie 1982, pe când era studentă anul 4 la Medicină în cadrul Albert Einstein College of Medicine.

La câteva zile de la dispariția ei, o femeie a sunat la decanatul școlii, unde s-a dat drept Kathie Durst, spunând că este bolnavă și nu poate veni la ore. Ulterior, procurorii din LA au descoperit că Berman era în spatele apelului, pentru a-l acoperi pe Durst. Mai mult, Durst nu a anunțat dispariția soției sale, timp de o săptămână.

Chiar dacă Durst nu a fost condamnat în acest caz, au existat numeroase suspiciuni. În 1999, poliția din Westchester, New York, a redeschis cazul.

Uciderea lui Morris Black

În urma presiunilor, în aprilie 2001, Durst a-a mutat în Galveston, Texas, unde a locuit deghizat în femeie. În 30 septembrie, rămășițele vecinului său, Morris Black, au fost găsite în Galveston Bay.

Furst a recunoscut că l-a ucis pe Black și i-a dezmembrat cadavrul, dar a spus că totul s-a întâmplat accidental, în urma unei lupte pentru o armă. Un juriu din Galveston l-a găsit nevinovat pe Durst, care a invocat legitima apărare.

Durst a refuzat să spună adevărul sub jurământ. „Nu am ucis-o pe Susan Berman”, a spus el, deși era o minciună și probele dovedeau asta. „Dar dacă aș fi ucis-o, aș minți cu siguranță despre asta”.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și