Prima pagină » Actualitate » Robot de chirurgie craniană, în premieră la un spital din Iași: ”Creşte siguranţa, scurtează durata de spitalizare şi reduce complicaţiile pacienţilor”

Robot de chirurgie craniană, în premieră la un spital din Iași: ”Creşte siguranţa, scurtează durata de spitalizare şi reduce complicaţiile pacienţilor”

Robot de chirurgie craniană, în premieră la un spital din Iași: ”Creşte siguranţa, scurtează durata de spitalizare şi reduce complicaţiile pacienţilor”

Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi are un robot de chirurgie craniană. Acesta poate oferi poziţionare stereotactică, ghidare a traiectoriei şi un burghiu, care utilizează mişcări precise, aproape imperceptibile, pentru a atinge ţinta chirurgicală.

Vineri, Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. N. Oblu” din Iaşi a introdus un nou sistem pentru îmbunătăţirea preciziei în neurochirurgia complexă. Acesta se numește Medtronic Stealth Autoguide, o platformă de chirurgie robotică craniană, concepută pentru adulţi şi pacienţi pediatrici cu afecţiuni neurochirurgicale.

Cât a costat robotul de chirurgie craniană

Aparatura a costat 1.250.000 de lei și a fost achiziționată de Consiliul Judeţean Iaşi.

Sistemul include un robot care oferă poziţionare stereotactică, ghidare a traiectoriei şi un burghiu, care utilizează mişcări precise, aproape imperceptibile, pentru a atinge ţinta chirurgicală, au spus reprezentanții spitalului

Neurochirurgii pot utiliza navigarea în timp real şi feedback-ul vizual printr-o interfaţă de computer.

„Creşte siguranţa, scurtează durata de spitalizare şi reduce complicaţiile pacienţilor noştri”

„În cazul unei biopsii cerebrale, când se plasează un electrod sau un cateter în creier, neurochirurgul trebuie să găsească nu numai ţinta chirurgicală potrivită, ci şi cel mai sigur mod de a o atinge – navigând printr-o reţea complexă de celule, vase şi reţele neuronale pentru a ajunge la un punct precis. Robotul de chirurgie craniană creşte siguranţa, scurtează durata de spitalizare şi reduce complicaţiile pacienţilor noştri. O altă caracteristică este că robotul permite forarea precisă a unei traiectorii chirurgicale chiar şi într-un plan oblic, ceea ce este deosebit de important în neurochirurgie”, au explicat, pe Facebook, reprezentanţii spitalului ieşean.

Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. N. Oblu” din Iaşi este singurul din România care deţine şi utilizează cei mai performanţi roboţi existenţi astăzi în lume.

Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția ... vezi toate articolele

Citește și