Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Tehnologie de top și roboții viitorului, la GoTech World București. Sebastian Burduja: “Avem tot ce ne trebuie pentru revoluția digitală, ca să nu mai fim condamnați să prindem din urmă istoria altor state”

VIDEO | Tehnologie de top și roboții viitorului, la GoTech World București. Sebastian Burduja: “Avem tot ce ne trebuie pentru revoluția digitală, ca să nu mai fim condamnați să prindem din urmă istoria altor state”

Balerina care creează coregrafii și dansează cu roboții, tricourile care oferă îmbrățișări de la distanță, ferme plutitoare, Metaverse-ul, roboții de retail, cel mai mic sistem de colectare al deșeurilor reciclabile din lume, ultimele tehnologii în domeniul Smart City sunt doar o parte dintre cele mai interesante tehnologii prezentate și dezbătute de experți internaționali la GoTech World 2022, cel mai mare eveniment de business din domeniul IT & Digital din Europa Centrală și de Est, care a început joi, la Romexpo. 

Peste 80 de companii de top, cunoscute la nivel național și mondial, își prezintă produsele și servicii în premieră și în exclusivitate. Deschiderea oficială a avut loc în prezența reprezentanților Administrației Prezidențiale și ai guvernelor României și Republicii Moldova.

“Ne bucurăm că reușim pentru a 11-a oară, pentru al 11-lea an consecutiv, chiar în pofida pandemiei, să organizăm un eveniment de asemenea amploare și credem că reușim să punem România pe harta mondială a tehnologiei. România exportă și produce foarte multă tehnologie”, a susținut organizatorul GoTech World, Alexandru Măxineanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj participanţilor evenimentului, în care a arătat că, în România, ritmul trecerii la serviciile publice digitale este „încă redus”, iar autorităţile publice ar trebui să facă paşi rapizi în această direcție. În plus, în mesaj a adăugat faptul că industria IT&C a înregistrat o dinamică spectaculoasă în ultimul deceniu, cu creşteri de două cifre aproape an de an, lucru care contribuie enorm la avansul tehnologic al economiei din țara noastră. Mesajul a fost transmis prin intermediul consilierului prezidențial Cosmin Marinescu.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a spus că așa cum oamenii ăți doresc autostrăzi, căi ferate și poduri, ar trebuie să se lupte și să își dorească, în totalitate, o transformare digitală a țării.

“Trebuie să ajungem să ne dorim cu toții o transformare digitală, cercetare, inovare, pentru ca România să dicteze tonul și ritmul altor state și să nu fie condamnată să prindă din urmă istoria lor”, a spus ministrul Sebastian Burduja.

România are în prezent sub 20% din serviciile publice digitalizate, în timp ce Republica Moldova are aproximativ 80%, a subliniat ministrul.

“Cred că avem tot ceea ce ne trebuie pentru a continua, de fapt, această revoluție digitală. Avem viziune, avem vizionari, avem modele de bune practici, pe care nu avem decât să le adaptăm spațiului românesc, de la Chișinău până la Lisabona și înapoi, avem instrumente financiare și PNRR-ul. Comisia Europeană a impus această tranziție duală, verde și digitală, ceea ce pe noi ne forțează să ne modernizăm prin transformare digitală, nu ne lipsește, practic, nimic”, a mai adăugat ministrul.

Transformarea digitală a României, un proces îndelungat

Ministrul Sebastian Burduja a precizat că transformarea digitală a României este un proces care poate dura și 8-10 ani.

”Asta înseamnă, pe de o parte, să ai competențe digitale pentru toți românii, înseamnă să ai o conectivitate bună, ceea ce România are, dar trebuie să rămânem competitivi, să extindem rețelele de mare viteză, înseamnă să ai un sector privat digital și, probabil cel mai important, înseamnă să ai servicii publice digitale”, a spus Sebastian Burduja.

Ministrul a subliniat că se așteaptă la un proces mai accelerat, datorită ajutorului pe care îl primesc din partea Republicii Moldova.

În acest sens, viceprim-ministrul Digitalizării din Republica Moldova, Iurie Țurcanu a spus că este sigur că pentru România lucrurile vor avea o dinamică mult mai mare față de cum s-au desfășurat în țara sa.

“Suntem și noi alături cu niște lecții învățate, și pozitive, și negative”, a precizat vicepremierul moldovean.

La deschiderea evenimentului a participat și Sabin Sărmaș, președintele Comisiei IT & C din cadrul Camerei Deputaților.

“Sunt surprins de cum evoluăm noi, ca țară, ca industrie, în acest domeniu al tehnologiei”, a spus Sabin Sărmaș.

El susține că România are nevoie de alfabetizare digitală, încă de la nivel preșcolar sau de la primele clase, așa cum se întâmplă și în Franța, în Norvegia și Finlanda.

Programul GoTech World 2022 se desfășoară în două mari zone: cea de conferințe și zona expozițională, între orele 10.00 și 18.00. Pe cele 11 scene –  Main Stage, E-Business & Digital Marketing, Retail & E-Commerce, IT Ops, Cybersecurity, Java, DevOps, .NET, UX/UI, Smart City și Business Transformation – au loc, în cele două zile, peste 120 de conferințe susținute de cei mai importanți speakeri, inovatori, influenceri, experți și antreprenori din domeniile IT & Digital, recunoscuți la nivel global. Printre aceștia sunt și Merritt Moore, balerina fizician care dansează cu roboții, Nick Rosa – Metaverse Strategy Lead Europe, Accenture, dar și Christina Korp, una dintre cele mai puternice voci internaționale din domeniul promovării tehnologiei spațiale.

Citește și