De la electrician în Italia la antreprenor de SUCCES în România/Povestea unui român care s-a întors în țară:„Dacă aș da timpul înapoi, n-aș mai pleca”

Publicat: 05 08. 2024, 12:04
Marius Dorobanțu. Sursa foto: Facebook/Rural Development Research Platform

De la electrician în Italia la antreprenor de succes în România. Aceasta este povestea unui român care a renunțat la „visul străinătății” și s-a întors în țară. „Dacă ar fi să dau timpul înapoi, nu aș mai pleca”, spune el.

Marius Dorobanțu, fondatorul „Carmangeriei cu Gust” din Iași, a împărtășit recent în cadrul unui episod al PodcastBZI călătoria sa impresionantă de la munca de electrician în Italia la construirea unui business de succes în România.

Cu aproape 20 de ani de experiență în muncă peste hotare, Dorobanțu a vorbit deschis despre sacrificiile și provocările întâlnite, subliniind că, deși munca în străinătate poate părea atractivă, vine cu multe dificultăți. „Nu pleacă nimeni de bine din țară! Dacă ar fi să dau timpul înapoi, nu aș mai pleca”, a mărturisit antreprenorul din Iași.

În 2003, Marius a emigrat în Italia, unde a început să lucreze fără acte legale, inclusiv la sediul carabinierilor, pentru un salariu de doar 3,5 euro pe oră. El a relatat cum primele sale experiențe, de la schimbarea contoarelor până la lucrările de construcție pentru fabrici de țigări, i-au format o perspectivă realistă asupra vieții și muncii. „O perioadă am stat fără acte și după aceea am reușit să rezolv totul și să mă angajez. Schimbam contoare în casele oamenilor și o persoană a chemat carabinierii. A fost o experiență tensionată și amuzantă în același timp”, a spus Dorobanțu, scrie Rotalianul.

„Am fost departe de familie și prieteni, iar acei ani au fost de sacrificiu pentru mine”

Reflectând asupra anilor petrecuți în străinătate, Marius Dorobanțu a evidențiat că, deși mulți glorifică munca în afară, realitatea este marcată de sacrificii și distanțare de familie. „Am fost departe de familie și prieteni, iar acei ani au fost de sacrificiu pentru mine”, a declarat el. În plus, Dorobanțu a subliniat că munca intensă nu este specifică doar străinătății, menționând că și în România se pot obține câștiguri decente prin muncă grea.

După ce s-a întors în România, Dorobanțu și-a folosit cunoștințele acumulate și pasiunea pentru a înființa „Carmangeria cu Gust”. Afacerea sa, care se concentrează pe producerea și vânzarea de produse tradiționale afumate, respectă rețete simple și autentice, câștigând aprecierea clienților din toată regiunea Moldovei. „Produsele noastre includ doar câteva condimente naturale, iar acest lucru este foarte apreciat de clienți”, a explicat el.

Dorobanțu a conchis că experiența în străinătate i-a schimbat perspectiva asupra României și i-a insuflat un sentiment profund de patriotism. „Nu ești patriot până nu pleci în străinătate! Vezi cu alți ochi țara când ești departe și înțelegi mai bine valoarea ei”, a afirmat el.