O româncă vrea să strângă bani pentru concediul din august: „Ar trebui să punem deoparte 400 DE EURO lunar. Mai mâncăm apă, paie și bătaie”
O româncă vrea să strângă bani pentru concediul din august și a început să își facă planuri și strategii de economisire încă de acum. După ce a făcut câteva calcule a ajuns la concluzia că „ar trebui să punem deoparte 400 de euro lunar”. „Mai mâncăm apă, paie și bătaie”, conchide ea.
Femeia se gândește de pe acum la vacanța de vară pe care vrea să o petreacă alături de soțul ei. A estimat un buget necesar de 2.500 de lei, iar dacă ar strânge lunar 400 de euro, în următoarele șase luni ar avea bani de concediu.
„Mi-am propus să ne forțăm, să mai strângem cureaua și să adunăm bani pentru un scop bine definit”
„S-a tot discutat pe grup de moduri de economisire, cont de economii, dobânzi, investiții etc și am învățat foarte multe lucruri.
Însă, noi vrem să economisim o sumă relativ mică de bani (aproximativ 2.500 euro sau echivalentul în lei) în 6 luni pentru un scop bine definit (anume un concediu). Care credeți că e cea mai bună variantă de a economisi această sumă strict în această perioadă?
Ideea e că el va trebui să achite concediul cu cardul său. (Îi va fi decontat ulterior un procent 25% de la locul de la muncă și asta i se impune).
Eu am zis să mergem pe clasicul „banii la saltea”, punem în fiecare lună și în august îi punem toți pe cardul lui, plătește și aia e.
Dacă e să facem așa, e bine să îi avem în lei sau în euro? Eu aș zice euro, e mai puțin tentant să ne băgăm în ei și oricum ne vor fi utili, deoarece vacanța e în Europa.
Totuși, la cum variază moneda, să nu umblăm să cumpărăm euro în fiecare luna, eventual pierdem pe comisioane destul mult.
Jumătatea masculină s-a gândit să deschidă un cont în euro. Dar aici sunt comisioane de administrare destul de mari, pentru șase luni și nu știu dacă e avantajos.
Sau e rentabil să își facă un card Revolut, să pună acolo și să nu ne doară capul?
Exclus să îi lăsăm pe cardurile noastre de salarii.
P.S. Avem și alte economii (bani ca să fie acolo), dar nu am vrea să ne băgăm în ei. Aceia nu au scop și, să fiu sinceră, ne zgârcim să punem bani acolo. (Bine, nici nu avem salarii așa mari).
Totuși, mi-am propus să ne forțăm, să mai strângem cureaua și să adunăm bani pentru un scop bine definit. Poate așa ne ținem de treabă și ne bucurăm și de o vacanță bine meritată la final.
Dacă vedem că ne iese, mai facem.
P.S.2. Deja mă doare capul când mă gândesc că ar trebui să punem deoparte 400 de euro lunar, pe lângă ce economisesc eu deja lună de lună (banii ăia care nu niciun scop, dar să fie pentru zile negre). Mai mâncăm apă, paie și bătaie, dacă e. Dar suntem ambițioși”, a scris aceasta pe grupul Buget de familie.
„Nu împrumutăm pe nimeni, deoarece suntem pățiți”
În urma postării, mai multe persoane au făcut recomandări din cele mai diverse în privința economisirii.
„Eu dacă îi am în lei, mă bag în ei. Dacă îi am în euro nu mă bag. Probabil nu e neapărat rentabil să îi schimb dar la câteva mii de euro …mai bine pierd cat e comisionul ăla decât să nu am nimic. Acum nu știu ce salarii aveți voi că sa poți pune 400 de euro pe lună deoparte. Că aia înseamnă aproape 2000 de lei. Urmăresc și eu mai multe tehnici dar cea cu euro funcționează la mine”.
„Eu îți recomand să te înscrii la un CAR cu o dobândă rentabilă. E singurul mod în care eu una pot economisi”.
„Eu folosesc Revolut de când a apărut, nu am avut probleme. Și îmi fac un Vault („seif”) pentru fiecare obiectiv financiar (se poate face și vault de grup/familie etc și pun mai multe persoane în el). Și pe urmă și în concediu mă simt mai confortabil să plătesc direct cu cardul Revolut (rata de schimb mult mai convenabilă decât dacă aș plăti cu un card în lei; plus că nu mă stresez că am folosit cardul de salariu în cine știe ce magazin din altă țară)”
„Noi schimbăm o anumită suma de lei în euro, deoarece știm că dacă sunt lei sunt 100% șanse să intrăm în ei. + Lunar îmi fac o listă de cheltuieli, astfel sunt sigură că acopăr nevoile lunare + o mică sumă în caz de orice. Iar cu alte conturi nu ne complicăm fiindcă am făcut asta și nu a ieșit bine. Și nu împrumutăm pe nimeni, deoarece suntem pățiți și în asta (nu i-am mai văzut). Acum fiecare face cum consideră”.