Noua lege a pensiilor intră în vigoare de la 1 septembrie 2024 și aduce schimbări importante în sistem. Unele modificări vor avea impact imediat asupra vieții oamenilor.
Vorbim despre perioadele asimilate stagiului de cotizare la pensie, care de câteva zile sunt cel mai discutat subiect pe această temă.
Specialiștii Ministerului Muncii au venit cu mai multe schimbări în noua lege a pensiilor.
Din cele mai importante, reamintim următoarele:
Poate cea mai importantă schimbare în Legea pensiilor are legătură cu perioadele asimilate stagiului de cotizare. Astfel, perioada de acordare a pensiei de invaliditate nu mai este considerată asimilată în Legea pensiilor care se va aplica de la 1 septembrie.
O posibilă explicație ar fi aceea că, în noua lege a pensiilor, persoanele a căror capacitate de muncă nu a fost integral afectată pot presta activități. Cu alte cuvinte, ele pot obține, pe lângă pensia de invaliditate, și venituri pentru care e foarte posibil ca legea fiscală să oblige la plata contribuției la pensii.
În aceste situații, pe viitor, românii care primesc pensie de invaliditate vor ajunge să datoreze contribuții pentru celelalte venituri obținute, scrie avocatnet.ro.
Pensia de invaliditate o primesc persoanele care au realizat stagii de cotizare contributive în sistemul public de pensii, care nu au împlinit vârsta standard de pensionare şi care au capacitatea de muncă diminuată din cauza fie a accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, constatate conform legii, fie a altor boli şi accidente care nu au legătură cu munca.
În prezent, perioadele asimilate, printre care se regăsește și perioada în care cineva a beneficiat de pensia de invaliditate, erau considerate perioade pentru care nu s-au datorat sau plătit contribuții de asigurări sociale şi care sunt asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. De la 1 septembrie, Legea pensiilor modifică substanțial perioadele care pot fi asimilate stagiului de cotizare.
Iată ce mențiune se face în noua lege a pensiilor în legătură cu acest subiect:
„Perioade pentru care nu s-au datorat sau nu s-au plătit contribuţii de asigurări sociale considerate prin prezenta lege echivalente stagiului de cotizare în sistemul public de pensii şi care se valorifică la stabilirea prestaţiilor de asigurări sociale în condiţiile prezentei legi, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public.
Pentru oricare dintre gradele de invaliditate (…), în funcție de diminuarea capacității de muncă și tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale”.