Prima pagină » Actualitate » Motivul pentru care pacienții din România care au nevoie de TRATAMENT în străinătate ar putea să nu mai fie primiți la spitalele din anumite țări

Motivul pentru care pacienții din România care au nevoie de TRATAMENT în străinătate ar putea să nu mai fie primiți la spitalele din anumite țări

Pacienții din România care au nevoie de tratament în străinătate ar putea să nu mai fie primiți la spitalele din anumite țări, pentru că statul nu a plătit facturile pentru tratamentele și operațiile efectuate până acum. Facturile neplătite se ridică la peste 340 de milioane de euro, iar unele facturi neplătite sunt vechi chiar și de nouă ani.

Cele mai mari datorii sunt către Germania (130 de milioane de euro), Spania (50 de milioane de euro), Italia (43 de milioane de euro) și Franța (aproape 39 de milioane de euro).

Șefa Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a făcut publice aceste cifre. Reprezentanții medicali din străinătate cer României să achite datoriile măcar eșalonat, pentru ca pacienții români să mai aibă totuși acces la serviciile medicale, afirmă ea.

Datoriile s-au acumulat mai ales pentru că, în ultimii cinci ani, statul a alocat mai puțini bani pentru aceste servicii decât ceruse Casa Națională de Asigurări de Sănătate, conform Antena 3.

Europarlamentar: „Este un risc semnificativ”

„Este un risc semnificativ (ca pacienții români să nu mai fie primiți la tratament în străinătate – n.red.). Știți bine că, pe baza regulamentelor europene, cetățenii români pot să beneficieze, în caz de urgență, pe baza cardului european sau pe formularul EO112, atunci când serviciile nu sunt disponibile în România, de tratamente în spitale din orice țară a Uniunii Europene. Sigur că mai este și directiva privind serviciile medicale transfrontaliere, când nu ești urgență sau când e o situație care poți s-o rezolvi și în țara ta, da, ești totuși în străinătate, plătești și România îți va da până la nivelul la care ar fi costat în România.

Dar aici vorbim de primele două situații: urgențe și cele care nu pot fi făcute în România cu formular special și important. Deși sistemul nostru de sănătate a evoluat ca dotare, ca și competență, ca și număr de medici, în ultima perioadă, sunt încă foarte multe situații care nu pot fi rezolvate în România, de asta trebuie o mobilizare. Eu am fost președintele CNAS între 2013 și 2014 și am încercat să aduc la zi plățile. Dar, în ultimii cinci ani, din motive de constrângeri bugetare și de creștere a costurilor interne, probabil că nu s-au mai alocat în capitolul bugetar, tratament în străinătate, banii necesari. Ar trebui măcar o eșalonare pentru a rezolva problema”, a explicat Cristian Bușoi, europarlamentar PNL și responsabil al Comisiei pentru Sănătate din Parlamentul European, la Antena 3.

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele

Citește și