Prima pagină » Actualitate » România a fost evaluată de OCDE pe dezvoltare regională/Ministerul DEZVOLTĂRII a primit recomandări pentru îmbunătățiri

România a fost evaluată de OCDE pe dezvoltare regională/Ministerul DEZVOLTĂRII a primit recomandări pentru îmbunătățiri

România a fost evaluată de OCDE pe dezvoltare regională/Ministerul DEZVOLTĂRII a primit recomandări pentru îmbunătățiri
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. România a început negocierile pentru aderarea la OCDE

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică(OCDE) a evaluat progresul României, în ceea ce privește dezvoltarea regională. Comitetul pentru Politica de Dezvoltare Regională a acordat României avizul formal.

România este un stat care aderă la OCDE, motiv pentru care Comitetul pentru Politica de Dezvoltare Regională a demarat un proces de evaluare a țării noastre, transmite într-un comunicat  Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației(MDLPA). Pe 16 mai 2024 a avut loc această analiză, iar pe 8 iulie a fost transmis rezultatul către MDLPA. România a primit aviz formal.

Adoptarea Avizului formal confirmă atât voința și capacitatea României de a pune în aplicare instrumentele juridice ale OCDE care intră în competența Comitetului pentru Politica de Dezvoltare Regională (Recomandarea Consiliului privind investițiile publice eficiente la toate nivelurile de guvernare; Declarația privind politicile pentru construirea unui viitor mai bun pentru regiuni, orașe și zone rurale; Recomandarea Consiliului privind politica de dezvoltare regională), cât și alinierea politicilor și practicilor României la politicile și practicile OCDE în domeniul dezvoltării regionale, transmite MDLPA.

Acest documente specifică eforturile depuse de țara noastră pentru consolidarea politicilor de dezvoltare regională, însă adaugă și un capitol cu recomandări pentru îmbunătățirea cadrului de politici, guvernanță și finanțare în domeniu. Acestea trebuie să se bazeze pe cele cinci principii de aderare ale Comitetului pentru Politica de Dezvoltare Regională: colectarea și utilizarea de date privind dezvoltarea regională; strategiile și politicile de dezvoltare regională, inclusiv dezvoltarea urbană și rurală și legăturile dintre mediul urban și cel rural; guvernanța eficientă multi-nivel și coordonarea eficientă; capacitatea instituțională și fiscală subnațională; investițiile publice la nivel subnațional.

CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu, despre aderarea la OCDE și programul Visa Waiver: „Contăm pe sprijinul Statelor Unite pentru îndeplinirea acestor obiective”

ROMÂNIA atinge încă două ţinte din Foaia de Parcurs către aderarea la OCDE

Autor

Citește și