Prima pagină » Actualitate » România a început exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iași – Ungheni

România a început exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iași – Ungheni

România a început exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iași - Ungheni

Un moment cu adevărat istoric s-a petrecut sâmbătă, 3 decembrie: la orele prânzului, România a început exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni!

Anunțul oficial a fost făcut de compania de stat Transgaz.

Peste un milion de metri cubi de gaze prin Iași – Ungheni

„Astăzi, la ora 13:00, a început transportul de gaze pe direcţia România – Republica Moldova. Sunt nominalizaţi 1.023.266 de metri cubi. Compresorul funcţionează normal”, au precizat oficialii companiei transportatoare de gaze. Potrivit acestora, este pentru prima dată când se transportă gaze din România în Republica Moldova prin conducta Iaşi – Ungheni.

La data de 22 noiembrie, oficialii de la Chişinău au precizat că gigantul rus Gazprom va reduce, începând cu 1 decembrie, cu 56,5% livrările de gaze naturale către Republica Moldova. În context, autoritățile moldovene acuză că doar o parte din volumul de gaze pe care-l livrează Rusia prin conductele care traversează Ucraina ajunge la Chișinău.

Printr-o declarație pe Telegram, Gazprom a susținut că volumul de gaz pe care îl furnizează la stația de măsurare a gazului de la Sudzha „pentru tranzit către Moldova, prin teritoriul Ucrainei, depășește volumul fizic transmis la granița Ucrainei cu Moldova”. Potrivit reprezentanților Gazprom, în cazul în care „dezechilibrul de tranzit” va continua, va începe să reducă furnizarea de gaze către stația de măsurare a gazelor din Sudzha pentru tranzitul prin Ucraina, începând cu 28 noiembrie, precizând că va reduce livrările echivalente cu cele care ar fi fost „livrate în minus”.

De altfel, nu este primul caz de acuzații din partea Gazprom la adresa Ucrainei, pe care o acuză că fură ostentativ gazul rusesc. Potrivit sursei citate, în 2009, pe fondul unei dispute între Rusia și Ucraina privind gazele naturale, care era de fapt un șantaj al Rusiei asupra guvernului ucrainean pro-occidental de după Revoluția Portocalie, Gazprom a acuzat Ucraina de furt de gaze, ceea ce a devenit una dintre narațiunile propagandei rusești.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele