Pandemia de coronavirus a schimbat, radical, noțiunea de ”prioritate”, nu numai la nivel social, dar și la nivel medical. În astfel de condiții, pacienții care suferă de alte boli grave – așa cum este cancerul, spre exemplu – s-au simțit defavorizați, iar numărul deceselor înregistrate în România a crescut alarmant.
În anul 2019, 50.000 de români au decedat din cauza numeroaselor forme de cancer, iar anul 2020 a dus la un record negativ, din acest punct de vedere, 60.000 de oameni pierzându-și viața.
Specialiștii consideră că această realitate medicală nedorită a avut drept cauză principală faptul că accesul la tratamente şi investigaţii a fost îngreunat, din cauza crizei COVID-19, iar depistarea precoce a formelor de cancer nu a mai fost posibilă.
Radu Gănescu, preşedintele Coaliției Asociațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (C.O.P.A.C), spune că au existat ”decizii care au afectat actul medical”, în contextul pandemiei de coronavirus, iar pacienții bolnavi de cancer au avut de suferit în astfel de condiții.
Nu au fost făcute unele intervenții chirurgicale, iar multe cazuri, din nefericire, nu au mai fost considerate ”urgențe”.
”Au fost nişte decizii care clar au afectat actul medical. Pacienţi care aveau forme de cancer care aveau nevoie de intervenţie chirurgicală n-au putut să facă acest lucru, pentru că spitalele au fost închise şi managerii au considerat că multe dintre ele nu sunt urgenţe. Perioada în care ei trebuiau să se transfere în alte spitale, la alţi medici, a durat mai mult decât perioada în care aveau controlul”, a declarat Radu Gănescu, potrivit informațiilor furnizare de Pro TV.
Lupta permanentă dusă împotriva noului coronavirus a amprentat, negativ, pacienții care suferă de alte boli cronice și, transmit specialiștii, internările pentru bolnavii non-COVID au scăzut cu 80%.
Bolnavii de cancer au resimțit, din plin, această transformare nedorită, efectele fiind de-a dreptul devastatoare.
Medicii curanți au fost greu de găsit de către cei cei care se aflau în tratament sau aveau nevoie de investigaţii medicale, iar protocoalele de siguranţă sanitară, obligatorie înainte de orice şedinţă, a dus la un timp de așteptare crescut, asta în timp ce pacienţi cu simptome nu s-au mai prezentat la spitale, pentru diagnosticare, din teama de a nu se infecta cu noul coronavirus.