România a intrat în SCHENGEN terestru! Românii pot călători în orice stat UE fără controale la graniță. Declarațiile ministrului de Interne
This browser does not support the video element.
În noaptea de marți spre miercuri românii nu sărbătoresc doar Revelionul, ci și aderarea la Schengen terestru. Începând din 1 ianuarie 2025, orele 00.00, România este stat-membru complet al spațiului Schengen. Controalele în punctele de trecere a frontierei terestre, la toate vămile, sunt ridicate, completând astfel circulația fără verificări în aeroporturi și porturile la Marea Neagră, care se aplică deja de nouă luni.
În intervalul orar 23.30-00.30, în Punctul de Trecere al Frontierei Giurgiu – Ruse, conducerea Ministerului Afacerilor Interne participă la o activitate prin care se va marca aderarea României la Spațiul Schengen cu frontierele terestre.
Ministrul bulgar interimar de interne Atanas Ilkov şi omologul său român, Cătălin Predoiu, au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră dintre cele două ţări în primul minut al Anului Nou, la punctul de trecere de la Giurgiu-Ruse de pe podul de peste Dunăre. Evenimentul marchează aderarea deplină a celor două ţări la spaţiul Schengen, în urma abolirii controalelor la frontierele terestre interne.
„Intră în vigoare decizia Consiliului JAI din 12 decembrie care a consfințit acest drept al României și Bulgariei. Este cu adevărat un moment istoric, un moment plin de semnificații politice, dar și cu consecințe practice deosebite pentru fiecare cetățean român, pentru companiile românești și cele bulgare, pentru companiile care operează în cele două țări, pentru țările noastre și pentru Europa”, a spus Cătălin Predoiu.
„După intrarea Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, cea mai importantă parte a fluxului de persoane şi vehicule va trece liberă prin punctul de trecere de la Ruse”, se arată într-un comunicat al MAI.
În timpul primelor şase luni ale apartenenţei la Schengen ale ambelor ţări, va fi aplicată o metodă de „analiză a riscului” în cazul unora dintre vehicule, care vor fi separate din fluxul de pasageri şi verificate la punctele desemnate, dar aceasta nu îi va afecta în niciun fel pe ceilalţi utilizatori ai drumului. Principalul motiv al controlului este prevenirea transportului imigranţilor ilegali, a declarat Dimitar Ciorbadjiev, şef al directoratului regional al poliţiei din Ruse.
Odată ce Bulgaria şi România aderă la spaţiul Schengen, maşinile care călătoresc în România vor plăti taxa de pod pe partea bulgară, vor traversa podul, iar pe partea română numai o mică parte din ele vor fi supuse controalelor de frontieră în baza metodei „analizei de risc”. Se va proceda similar şi în direcţia opusă. Acest lucru este valabil şi pentru vehiculele grele de mărfuri.
CITEȘTE ȘI: