Prima pagină » Actualitate » România a semnat acordul de colaborare cu Regatul Țărilor de Jos și Compania Lockheed Martin privind Centrul de pregătire F-16 din România

România a semnat acordul de colaborare cu Regatul Țărilor de Jos și Compania Lockheed Martin privind Centrul de pregătire F-16 din România

România a semnat acordul de colaborare cu Regatul Țărilor de Jos și Compania Lockheed Martin privind Centrul de pregătire F-16 din România

La reuniunea miniștrilor apărării din Uniunea Europeană de la Toledo, Spania, România, prin ministrul Angel Tîlvăr, s-a angajat să antreneze piloți de vânătoare pentru avioanele F16 pentru țările aliate, dar și pentru Ucraina. Angel Tîlvăr: “Prin înființarea Centrului de pregătire pentru piloți de aeronave F-16, România va oferi un mediu de instruire de înaltă calitate pentru piloții români și pentru cei din state aliate și partenere, inclusiv Ucraina”.

La Reuniunea Informală a miniștrilor apărării din Uniunea Europeană, desfășurată la Toledo, în Spania, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți, 29 august, în cadrul unei ceremonii, Scrisoarea de intenție între Ministerul Apărării Naționale din România, Ministerul Apărării al Regatului Țărilor de Jos și Compania Lockheed Martin privind Centrul de pregătire F-16 din România.

Se înființează Centrul de pregătire F16

Centrului de Pregătire F-16 din România este destinat pentru antrenarea piloților români în operarea aeronavelor F-16, în derularea unui spectru variat de misiuni strategice. Prin intermediul acestui centru, România se angajează să ofere un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice și know-how de ultimă generație nu doar pentru piloții români, ci și pentru cei din statele aliate și partenere, inclusiv Ucraina” a afirmat ministrul apărării naționale, zice Tîlvăr.

Olanda va disloca avioane de luptă în România

În vederea implementării acestui proiect, Forțele Aeriene Regale Olandeze vor contribui prin dislocarea unor aeronave F-16 în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”, facilitând astfel pregătirea efectivă a piloților români. De asemenea, Compania Lockheed Martin va asigura sprijin tehnic de cel mai înalt nivel, prin intermediul instructorilor de zbor și personalului tehnic-ingineresc. Prin această cooperare solidă se asigură o pregătire complexă, în conformitate cu standardele internaționale.

Centrul de Pregătire F-16 de la Baza 86 Aeriană va deveni un centru regional relevant, fapt consolidat deja prin semnarea Declarației Comune în cadrul Summit-ului NATO de la Vilnius, în iulie 2023. Prin acest acord, România se alătură altor națiuni aliate, cum ar fi Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în susținerea pregătirii piloților ucraineni pentru utilizarea, în viitor, a aeronavelor  F-16.

România, furnizor de securitate regională

„Îmi exprim speranța că Centrul de Pregătire F-16  din România își va demonstra importanța strategică, ce își propune să răspundă cerințelor complexe de securitate ale României, aliaților și partenerilor din regiune. Acest efort comun consolidează poziția României în calitate de lider regional în instruirea piloților F-16, contribuind la coeziunea alianțelor, demonstrarea unității și consolidarea apărării euroatlantice“, a transmis ministrul Angel Tîlvăr.

Acest proiect nu doar că subliniază angajamentul României pentru securitatea colectivă, dar reflectă și sprijinul solid acordat partenerilor noștri. Prin intermediul Centrului de pregătire F-16, România își consolidează rolul de  furnizor de securitate, contribuind în mod substanțial la sprijinirea capacităților Ucrainei în cadrul eforturilor colective pentru stabilitate și securitate.

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și