Prima pagină » Actualitate » România a semnat un acord de cooperare cu Banca Centrală Europeană. Ce prevede Memorandumul încheiat alături de Cehia, Danemarca, Polonia, Suedia și Ungaria

România a semnat un acord de cooperare cu Banca Centrală Europeană. Ce prevede Memorandumul încheiat alături de Cehia, Danemarca, Polonia, Suedia și Ungaria

România a semnat un acord de cooperare cu Banca Centrală Europeană. Ce prevede Memorandumul încheiat alături de Cehia, Danemarca, Polonia, Suedia și Ungaria
Uniunea Europeană pune la dispoziție 14 miliarde de euro pentru statele candidate la aderare

Banca Centrală Europeană (BCE) a încheiat un Memorandum de înțelegere multilateral cu autoritățile naționale competente (ANC) ale celor șase state membre ale UE care nu participă la supravegherea bancară europeană: Cehia, Danemarca, Polonia, România, Suedia și Ungaria.

Potrivit unui comunicat al Băncii Naționale Române (BNR), Memorandumul va asigura un cadru prin intermediul căruia cele șase țări vor face schimb de informații și își vor coordona activitățile de supraveghere.

Acordul urmărește să intensifice în continuare cooperarea în materie de supraveghere la nivel european, pe fundamentul relațiilor de cooperare deja solide dintre BCE și ANC ale statelor membre ale UE care nu participă la supravegherea bancară europeană, dezvoltate prin activitatea desfășurată de Autoritatea bancară europeană.

Totodată, Memorandumul asigură un cadru prin intermediul căruia statele membre vor face periodic schimb de informații cu privire la teme și aspecte din sfera supravegherii care vizează instituțiile transfrontaliere supravegheate, precum și la metodologii, abordări și priorități aferente acestui domeniu.

De asemenea, Memorandumul încurajează BCE și ANC să se informeze reciproc cu privire la măsurile planificate care pot fi relevante pentru atribuțiile altei autorități, ceea ce va putea contribui la reducerea riscurilor de fragmentare pe piețele bancare europene în perioadele de criză.

BCE dorește să consolideze cooperarea cu ANC ale statelor membre care nu participă la supravegherea bancară europeană, deoarece sectoarele bancare ale acestora sunt strâns interconectate.

Unele bănci supravegheate de BCE au filiale în statele membre respective sau expuneri semnificative din credite față de acestea și își desfășoară o mare parte din activități în țările respective.

La rândul lor, unele instituții cu sediul în statele membre care nu participă la supravegherea bancară europeană au o prezență semnificativă în jurisdicțiile aflate sub supravegherea bancară europeană.

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele

Citește și