Prima pagină » Actualitate » România, abia pe locul 89 în topul celor mai atrăgătoare destinații de relocare profesională

România, abia pe locul 89 în topul celor mai atrăgătoare destinații de relocare profesională

România, abia pe locul 89 în topul celor mai atrăgătoare destinații de relocare profesională

România se află abia pe locul 89 în topul celor mai atrăgătoare destinații de relocare profesională. Totuși, față de 2020, când se afla pe 92, țara noastră a urcat patru poziții.

În 2018, România se situa pe poziția a 78-a.

Bucureștiul, scor scăzut

În schimb, potrivit studiului anual realizat de Boston Consulting Group (BCG), The Network și The Stepstone Group, Bucureștiul obține un scor mai scăzut decât cel de la nivel de țară, fiind plasat pe locul 118.

Candidații care ar fi cel mai tentați să accepte o ofertă de job din România sunt cei din Pakistan, Italia, Elveția, Ungaria și Austria, urmați de cei din Tunisia, Marea Britanie, Olanda, Serbia și Irlanda.

Străinii care vin să muncească în România spun că sunt atrași de calitatea vieții (52%), de mediul prielnic familiilor (49%), numărul și tipul de joburi scoase în piață de angajatori (47%), costul vieții (40%), spiritul ospitalier și cultura incluzivă (38%), dar și de faptul că România este o țară în care s-ar simți în siguranță (34%).

De cealaltă parte, motivele care îi determină pe români să ia în calcul varianta de a pleca la muncă în străinătate sunt legate de contextul economic și de faptul că își doresc salarii mai mari, după cum susțin 85% dintre respondenți.

Lista argumentelor continuă cu:

  • perspective mai bune de evoluție în carieră (48%),
  • o mai bună calitate a vieții (77%),
  • numărul și tipul joburilor scoase în piață de angajatorii străini (50%),
  • accesul la un alt mediu cultural (43%).

Aceste argumente trebuie corelate și cu faptul că 31% dintre români care ar fi dispuși să plece în străinătate ar face acest lucru pentru o perioadă lungă de timp. Doar 8% ar viza o experiență scurtă, de cel mult un an.

Unde preferă să muncească românii

Țările către care se îndreaptă cei mai mulți dintre candidații români sunt Germania, Marea Britanie, Spania, Italia, SUA, Franța, Olanda și Austria.

La nivel global, candidații din toate cele 185 de țări participante la studiu au așezat pe primul loc în topul preferințelor Londra drept orașul în care și-ar dori cel mai mult să lucreze.

Clasamentul continuă cu Amsterdam, Dubai, Abu Dhabi și New York.

Studiul a fost derulat în perioada octombrie-decembrie 2023 pe un eșantion de 150.000 de respondenți din 185 de țări, printre care și România.

CITEȘTE ȘI:

Unul dintre cei mai importanți producători de componente auto ÎNCHIDE o fabrică din România. Ce se va întâmpla cu angajații

O familie de români, care trăiește de 20 de ani în SUA, ar vrea să se întoarcă acasă: „S-a schimbat România? Noi suntem obișnuiți cu civilizația”

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și