Chiar dacă nici ea nu este într-o situație tocmai fericită, România nu a rămas impasibilă la soarta surorii ei mai mici și a decis să ajute Moldova cu 10 milioane de euro să depășească această criză energetică. Sprijinul autorităților de la București a fost anunțat, pe Facebook, de vicepremierul Chișinăului, Andrei Spînu.
Potrivit lui Andrei Spînu, un acord de finanțare a fost semnat marți, 12 octombrie, între Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova și Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid), din România.
Mai mult de atât, cele două state au convenit ca Moldova să poată cumpăra energie electrică din România la un preț plafonat. Spînu a scris pe Facebook că, pe viitor, Chișinăul, va cumpăra energie electrică din România la un cost „mai mic decât prețurile de pe piață”.
Astfel, Moldova va cumpăra energie electrică din România la un preț de 90 euro/MWh. Afacerea aceasta va compensa necesarul de 30% pe care Chișinăul îl procura din Ucraina, dar care acum nu mai exportă energie.
„România ajută Republica Moldova într-un moment de grea încercare pentru noi. Vom putea cumpăra energie electrică din România la un preț de 450 RON/MWh (aproximativ 90 EUR/MWh) datorită modificărilor în legislație făcute astăzi de Guvernul României în urma discuțiilor cu Guvernul Republicii Moldova. Energia electrică va avea un preț mai mic decât prețurile de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care nu-l mai putem primi din Ucraina, începând cu data de 14 octombrie. Acest lucru este posibil, deoarece am reușit sincronizarea sistemului nostru cu sistemul electroenergetic european încă în martie”, a scris Andrei Spînu pe Facebook.
Ca să ajute Republica Moldova, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova”.
„Energia necesară poate fi cumpărată în cazul în care producătorii din România au suficiente cantități disponibile. De aceea, este important și vă rog să reducem în continuare consumul cât de mult putem. Ieri am văzut o mobilizare frumoasă din partea cetățenilor de a ne aduce fiecare contribuția la un consum mai mic. Haideți să facem acest efort. Este pentru Republica Moldova! Datorită deschiderii sufletești și a sprijinului călduros oferit de România pentru cetățenii noștri, știm că nu suntem singuri și avem un prieten pe care ne putem baza în situații de urgență maximă. Plecăciuni, România!”, a continuat vicepremierul moldovean.