Sistemul RO – Alert pare a fi depășit de rapiditatea cu care se succed în ultima vreme fenomenele meteo extreme. Este concluzia la care au ajuns autoritățile după furtunile și vijeliile de acum câteva zile din România. Se vrea modernizarea sistemului, astfel încât oamenii să știe mai din timp că vremea se schimbă brusc.
Furtunile, vijeliile și ploile torențiale lovesc România din ce în ce mai des și cu forță tot mai mare. De la începutul anului, meteorologii au emis aproape 2.000 de avertizări nowcasting, din care 124, de cod roșu. Toate au ajuns la oameni și prin sistemul Ro-Alert.
Sistemul Ro-Alert pare însă că are limitele lui. Uneori oamenii primesc târziu mesajele, ori cu cel mult trei minute înainte ca avertizările meteo de ultim moment să intre în vigoare.
„Viața și evenimentele ne demonstrează că este insuficient. Avem și fonduri europene la dispoziție să regândim la nivel național, un sistem de alertă mult mai rapid. Acum crearea unei alerte în sistemul RO-Alert trece prin mai multe etape, toate realizate de un operator. Astfel că transmiterea mesajului către populației se face în maximum șapte minute de la primirea informației autorizate”, a declarat premierul Marcel Ciolacu potrivit tvr.ro.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat, la rândul său, că autoritățile intenționează să facă următoarele etape ale sistemului, astfel încât să se ajungă la detectare timpurie și la transmitere cât mai automatizată.
În viitor, avertizările RO-Alert ar putea fi transmise și prin SMS ori direct pe ecranul televizorului. E nevoie și ca schimbările vremii să fie detectate mai rapid. România lucrează deja la modernizarea sistemului meteorologic.
Cu bani europeni, țara noastră investește în șapte radare performante care vor îmbunătăți detecția și prognoza ploilor torențiale, căderilor de grindină și a furtunilor. Și locul unde ar putea să lovească un fulger va fi identificat cu o precizie de până la 200 de metri.
„Avertizările de tip nowcasting sunt emise cu cel puțin 10-15 minute înainte de a intra în vigoare. Modernizarea rețelei radar va fi un salt calitativ în ceea ce privește emiterea cu un grad de acuratețe mult mai bun ca și timp, a acestor tipuri de avertizări. Datele radar vor contribui astfel la diminuarea timpului de avertizare pentru situațiile periculoase”, spune Elena Mateescu, director al ANM.
Sistemul RO-Alert a fost lansat în țara noastră în 2018, după ce autoritățile au fost criticate că, în 2017, nu au avertizat populația să se adăpostească din calea unei furtuni puternice care a ucis opt oameni în Timișoara.