Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri că România are un stoc de iodură de potasiu care asigură două administrări pentru fiecare persoană eligibilă, adulţi şi copii. Declarațiile lui Rafila vin în contextul în care România și toate celelate state din vecinătatea Ucrainei, de la Finlanda și Suedia până la cele din proximitatea Mării Negre au fost nevoite să facă stocuri de iodură de potasiu, ca măsură de prevenție în cazul unei deflagrații nucleare pe frontul din est. Amenințarea nucleară vine în contextul în care administrația rusă a declarat posibilă folosirea bombelor atomice, mai mici sau mai mari în război, de la cel mai înalt nivel.
„Avem un stoc care asigură pentru fiecare cetăţean eligibil din România două administrări (tablete de iodură de potasiu). Este vorba despre două administrări, pentru că se dau două comprimate de iodură de potasiu pentru persoană adultă sau pentru copil mare. Cei care beneficiază sunt în jur de 7-8 milioane”, a spus ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă la Galaţi.
El a afirmat că până în prezent au fost eliberate circa un milion de comprimate de iodură de potasiu.
„Au fost eliberate circa un milion de doze de comprimate de iodură de potasiu. Cetăţenii decid pentru ei. Noi am făcut o campanie de informare. (…) Au termen de valabilitate de cel puţin trei ani, dacă nu mă înşel”, a susţinut ministrul.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îi sfătuiește pe românii cu vârsta sub 40 de ani să meargă cât mai repede la medicii lor de familie pentru a-și ridica prescripțiile pentru pastilele de iodură de potasiu.
„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, ne sfătuia Rafila acum aproape un an.
Comprimatul cu iodură de potasiu 65 mg se administrează pe cale orală și poate fi mestecat sau înghiţit. Pentru administrare la copii cu vârsta sub 6 ani, doza poate fi zdrobită şi amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt.
În cazul administrării la sugari (cu vârsta sub 1 an), doza poate fi dizolvată în lapte, apă, suc de fructe, sau zdrobită şi amestecată cu lapte sau suc de fructe.
În scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%.
În cazul în care administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă.
Durata tratamentului este limitată la o doză unică care va fi administrată sub controlul autorităţilor competente. Această doză va oferi protecţie pentru o expunere de până la 24 ore. În cazul continuării expunerii la radiaţii radioactive, poate fi necesară administrarea unei noi doze în decursul a două zile.
Beneficiul potenţial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică. Riscul de cancer tiroidian per unitate de doză de iod radioactiv este mai mare la făt, nou-născut şi sugar decât la adult. Ca urmare, populaţia ţintă pentru administrarea iodului este reprezentată mai ales de persoanele cu vârsta sub 40 ani.
CITEȘTE ȘI:
89% dintre medicii de familie nu sunt de acord cu distribuirea pastilelor de iodură de potasiu