România cere ajutor internațional pentru concentratoare de oxigen și Tocilizumab, un medicament anti-Covid. CNSU a aprobat hotărârea (DOCUMENT)
România cere ajutor internațional pentru concentratoare de oxigen și medicamentul anti-Covid Tocilizumab. În acest sens, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat în ședința de luni, 11 octombrie, Hotărârea numarul 84 privind aprobarea solicitării de asistență internațională pentru asigurarea produselor de strictă necesitate în tratarea pacienților cu forme severe și critice de COVID -19 prin intermediul Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC – Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre).
Astfel, prin această hotărâre, se propune solicitarea de asistență internațională constând în produsele medicale, respectiv imunomodulatorul Tocilizumab și concentratoare de oxigen de 10 litri.
„Confruntarea unităților medicale cu nevoia acută de asigurare a medicației necesare pentru tratarea pacienților cu forme critice și severe de COVID-19 și în special a imunomodulatorului Tocilizumabum, iar posibilitățile de livrare a acestui medicament de către furnizorul autorizat la nivelul României sunt limitate, dar și numărul insuficient de concentratoare de oxigen din spitale” au dus la luarea acestei decizii, conform argumentării CNSU din documentul oficial.
Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății (MS) a solicitat Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru achiziționarea a altor 12 700 de flacoane de Tocilizumabum, după ce firma producătoare, care are încheiat un acord cadru și un contract subsecvent cu Ministerul Sănătății, a anunțat că se află în imposibilitatea de a livra medicamentul până la finalul anului 2021, având în vedere situația de stock-out a produsului la nivel global.
Din stocul total de 2000 fl de 400mg si 6434 de flacoane de 80 de mg Tocilizumabum achizitionat printr-un acord- cadru, au fost distribuite către direcțiile de sănătate publică, un număr 1620 flacoane de 400 mg și 5100 de flacoane de 80 mg, iar astăzi vor fi livrate alte 259 flacoane de 400mg și 848 flacoane de 80 mg.
Direcțiile de Sănătate Publică județene și a municipiului București alocă medicamentul către spitalele din zona lor de responsabilitate, care tratează pacienți cu forme critice și severe, ventilați mecanic, sau care necesită aport de oxigen.
Peste 24 de mii de flacoane de Remdesivir sosesc în România
Marți, 12 octombrie 2021, un număr de 24.160 de flacoane de Remdesivir vor fi distribuite unităților sanitare cu paturi care au solicitat acest medicament pentru tratarea pacienților cu forme medii de boală.
În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății va încheia un contract subsecvent cu firma producătoare pentru încă 139 296 flacoane de Remdesivir, care vor fi livrate, în tranșe, până în prima jumătate a lunii decembrie 2021.
CITEȘTE ȘI:
- Molnupiravir ar putea deveni prima pastilă împotriva COVID-19 din lume. Merck a cerut autorizarea medicamentului său anti-Covid în SUA
- Zile libere pentru părinți dacă școala trece în online din cauza COVID. Modelul cererii și al declarației pe propria răspundere, publicat în Monitorul Oficial
- VIDEO| „Nu vor rămâne locuri nici la morgă”. Mărturia unui manager de spital care a luat o unitate mobilă pentru a pune morții de COVID-19
- Jina, comuna din Sibiu cu cea mai mică rată de vaccinare: „Nici măcar cei care și-au îngropat rudele cu Covid nu cred în boală”
- Răzvan Cherecheș: „Numărul deceselor provocate de COVID-19 va continua să crească. Vaccinaţi-vă cât de repede posibil”