Prima pagină » Actualitate » România, condamnată de CEDO după incidentul homofob de la Muzeul Țăranului Român. Autoritățile, acuzate că nu au luat măsuri în acest caz

România, condamnată de CEDO după incidentul homofob de la Muzeul Țăranului Român. Autoritățile, acuzate că nu au luat măsuri în acest caz

România, condamnată de CEDO după incidentul homofob de la Muzeul Țăranului Român. Autoritățile, acuzate că nu au luat măsuri în acest caz
România, condamnată de CEDO după incidentul homofob de la Muzeul Țăranului Român. Autoritățile, acuzate că nu au luat măsuri în acest caz. Sursa: Mihai Dăscălescu/MEDIAFAX FOTO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marți că România a încălcat dreptul la nediscriminare, deminitate umană și întrunire pașnică a comunității LGBTI în 2013, în ceea ce privește incidentele homofobe de la Muzeul Țăranului Român.

Decizia instanței europene a fost luată în cauza „ACCEPT și alții împotriva României”, referitoare la incidentele homofobe petrecute la cinematograful din cadrul MȚR, informează Adevărul.

Astfel, CEDO spune că autoritățile române nu au intervenit pentru a proteja drepturile persoanelor aflate la proiecția unui film și care au fost agresate verbal de un grup de protestatari. Din această cauză, România va plăti daune morale și cheltuieli de judecată în valoare de 59.514 euro, potrivit deciziei Curții.

„Curtea concluzionează că autorităţile nu au evaluat corect riscul suportat de petenţii individuali din partea intruşilor şi nu au răspuns în mod adecvat pentru a proteja demnitatea solicitanţilor individuali împotriva atacurilor homofobe (… ) Curtea concluzionează că autorităţile nu şi-au îndeplinit obligaţia pozitivă de a investiga în mod eficient dacă abuzul verbal îndreptat către solicitanţii individuali a constituit o infracţiune motivată de homofobie. Procedând astfel, autorităţile şi-au arătat propriile prejudecăţi faţă de membrii comunităţii LGBT”, se arată în decizia CEDO.

Curtea mai spune că întreruperea evenimentului din 20 februarie 2013 a reprezentat o încălcare a dreptului Asociației ACCEPT și a comunității LGBTI din România la libertatea de întrunire.

„Soluţia pe care a dat-o Curtea vine să confirme faptul că manifestări ale urii de tipul celor care au avut loc la MŢR, precursoare ale campaniei urii de la referendumul din 2018, nu pot scăpa neinvestigate şi nepedepsite. Cei care i-au mobilizat pe extremişti în 2013 au mers mai departe cu Iniţiativa de modificare a Constituţiei. Astăzi, o instanţă de rang european recunoaşte că autorităţile trebuie să aplice corect şi egal legea şi să nu se manifeste homofob. Ne întrebăm ce face statul român să îmbunătăţească viaţa persoanelor din comunitatea noastră?”

IUSTINA IONESCU, avocat ACCEPT

Ce s-a întâmplat la Muzeul Țăranului Român?

Un incident homofob a avut loc pe 20 februarie 2013 la MȚR, atunci când fusese programată proiecția filmului „The Kids Are All Right”, o portretizare a unei familii gay din Statele Unite.

Spectatorii sosiţi în sala de cinema au fost fotografiaţi sistematic, filmaţi şi agresaţi verbal drept „spurcăciuni” şi „animale”. Aproximativ 50 de protestatari au blocat proiecţia filmului încă din primele minute, scandând „Moarte homosexualilor”, Nu vă vrem aici”, „Nu sunteţi români”.

Protestatarii au intonat imnul României şi cântece ortodoxe, au folosit însemne religioase (icoane) şi fasciste (salutul legionar). Unii dintre manifestanţi au intrat în sala de cinematograf cu beţe. Numărul semnificativ de manifestanţi, ameninţările cu moartea, prezenţa beţelor şi întunericul din sală au creat sentimente de neputinţă şi de teamă pentru viaţa şi integritatea reclamanţilor şi a restului de participanţi invitaţi de Asociaţia ACCEPT.

Directorul adjunct al MȚR, Mihai Gheorghiu, se afla la locul evenimentului, dar nu a intervenit așa cum era obligat pentru a dispune luarea măsurilor pentru continuarea evenimentului.

Ulterior, directorul muzeului, Virgil Nițulescu, a sunat la 112. Asociația Accept a semnalat, anterior evenimentului, necesitatea protejării participanților.

Polițiștii și jandarmii care au ajuns la fața locului nu au intervenit pentru a opri manifestările de intimidare și incitare la ură, a reținut CEDO.

Jandarmii şi poliţiştii, care au rămas pe hol, au început să legitimeze unele dintre persoanele care ieşeau din cinematograf, inclusiv persoane identificate de reclamanţi ca aparţinând grupului anti-LGBTI şi care au filmat şi diseminat pe internet evenimentele. Au fost legitimate 29 de persoane, inclusiv 5 dintre reclamanţi şi una dintre persoanele identificate de reclamanţi ca făptuitori.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și