România cumpără trei sisteme autopropulsate, a câte 18 obuziere, și peste 17.000 de proiectile explozive. Cât costă contractul scos la licitație

România cumpără trei sisteme autopropulsate, a câte 18 obuziere, și peste 17.000 de proiectile explozive. Cât costă contractul scos la licitație
Publicat: 31/07/2023, 15:48

Ministerul Apărării Naționale a scos la licitație restrânsă, prin Romtehnica, un nou pachet din programul de înzestrare, contract ce vizează cumpărarea a trei sisteme obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion. Obiectivul achiziției publice este de a asigura sprijinul prin foc indirect nemijlocit al forțelor de manevră, potrivit oficialilor Armatei.

Compania Națională Romtehnica, de sub autoritatea Ministerului Apărării (MApN), a lansat licitația pentru cumpărarea de artilerie autopropulsată. Este vorba de trei sisteme obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, a câte 18 obuziere, plus muniția aferentă.

Anunțul de participare la fost publicat pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pe 30 iulie, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor și deschiderea acestora este 11 septembrie.

În ce constă sistemul

Conform anunțului de participare, Robotehnica se așteaptă ca la licitația restrânsă să participe cel puțin trei candidați, iar în situația în care numărul de candidaturi selectate este mai mic față de cel estimat, autoritatea contractantă va continua procedura de licitație restrânsă numai cu acel/acei candidați care îndeplinește/îndeplinesc criteriile solicitate.

Contractul pentru „Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, Lovitură 155 mm cu proiectil exploziv, Lovitură 155 mm cu proiectil fumigen, Lovitură 155 mm cu proiectil de iluminare, Lovitură 155 mm cu proiectil inert (pentru instruire)”, este estimat la o valoare de 4.184.614.517 de lei. Durata contractului este de 60 de luni.

Conform documentelor oficiale, produsul „Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion” va permite structurilor înzestrate cu acesta să desfășoare operații de intensitate ridicată și să asigure sprijinul nemijlocit al operațiilor marilor unități/unităților interarme, contracararea acțiunilor artileriei adversarului și sprijinul prin foc în adâncime, prin angajarea mai multor tipuri de ținte terestre sau la suprafața apei (punctuale, de suprafață, fixe, în mișcare, adăpostite, neadăpostite, protejate sau neprotejate de blindaj), în majoritatea tipurilor de teren (inclusiv litoral, zone muntoase, arctice, împădurite, junglă, deșert, mediu urban), în condiții speciale (vizibilitate redusă, temperaturi extrem de ridicate/foarte scăzute), atât ziua cât și noaptea.

Fiecare dintre cele trei sistemul obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion va avea următoarea compunere:

  1. Obuzier cal. 155 mm auto propulsat, pe șenile: 18 cpl;
  2. Teavă cal. 155 mm, de rezervă: 9 buc;
  3. Mașină specializată de transport și încărcat muniții: 12 cpl;
  4. Post de observare de artilerie auto propulsat: 9 cpl;
  5. Autostație meteorologică: 1 cpl;
  6. Mijloc tehnic de evacuare a echipamentelor avariate (TEHE-VAC): 3 cpl;
  7. Sistem de cercetare acustică: 3 cpl.

Totodată, împreună cu Sistemul obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, furnizorul are obligația de a livra și patru tipuri de muniții, al căor cost este inclus în valoarea estimată a procedurii de achiziție, cu diferite termene de livrare.

Conform documentelor publicate, la procedură pot participa operatori economici români sau străini, care să fie la zi cu plata taxelor, impozitelor și contribuțiilor la buget.

În ceea ce privește situația economică și financiară, cerința minimă de calificare care i se impune candidatului este să prezinte documente din care să rezulte că îndeplinește condițiile referitoare la media cifrei de afaceri anuală, pe ultimii trei ani, care trebuie să fie cel puțin egală cu 4.184.614.517 lei, fără TVA.

La capitolul capacitate tehnică și profesională, cerința minimă de calificare este că operatorii economici candidați trebuie să prezinte documente din care să rezulte că, în ultimii 5 ani, calculați până la data-limită de depunere a candidaturilor (stabilită în anunțul de participare), au efectuat în mod corespunzător livrări de minimum 54 cpl. obuziere auto-propulsate, cal. 155 mm, pe șenile.

Parte din programul de înzestrare a Armatei

Această achiziție se regăseste pe lista programelor pentru care Ministerul Apărării Naționale a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului. Conform stenogramei şedinţei Birourilor permanente reunite din 21 martie, solicitarea Ministerului Apărării Naţionale privind obţinerea aprobării prealabile pentru iniţierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente unor programe de înzestrare  a fost trimisă la Comisiile pentru apărare din cele două Camere pentru întocmirea documentației necesare.

„Programele de înzestrare au în vedere operaţionalizarea ţintelor de capabilităţi asumate în cadrul procesului NATO şi UE de planificare a apărării pentru realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel prin programele de înzestrare vor fi asigurate echipamente cu destinaţie militară şi sisteme de armament în sprijinul unor categorii de forţe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI, cu mijloace care să le asigure supravieţuire în câmpul tactic, cu o mobilitate şi o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită”, se arată în solicitarea MApN.

Conform documentului MApN, programul de înzestrare „Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion” constă în achiziţia a cinci sisteme obuzier calibrul 155 mm de nivel batalion autopropulsat. Obuzierele vor intra în dotarea a cinci unităţi de tip batalion din cadrul Forţelor Terestre. Valoarea totală a programului este estimată la 1.923 milioane USD. „Programul de înzestrare (cu plățile aferente) se va desfăşura în două etape. În etapa I se are în vedere achiziția a 3 sisteme autopropulsate pe şenile, inclusiv muniţia, suportul logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament. Etapa va fi iniţiată în 2023 şi se va derula pe 6 ani (până în anul 2028). Valoarea estimată a contractelor de achiziție este de 1.158 milioane dolari. Pentru etapa a II-a se are în vedere achiziţia a 2 sisteme autopropulsate, cu iniţiere după anul 2028, a cărei valoare va fi mai mare de 100 de milioane de euro”, se arată în document.

În solicitarea MApN se regăsesc alte patru programe de înzestrare:

  • „Sistem integrat de arme SHORAD – VSHORAD”
  • „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile – MLI”
  • „Rachetă aer-aer dirijată radar cu rază medie de acţiune AIM-120 AMRAAM”
  • „Rachetă aer-aer dirijată cu infraroşu cu rază scurtă de acţiune AIM-9X SIDEWINDER”

Solicitare MApN Programe Inzestrare by Gandul.info on Scribd

Sursa foto: Facebook – MApn – caracater ilustrativ

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer