Armata română urmează să înceapă programul de înzestrare cu obuziere autopropulsate de 155 mm în perioada următoare. Astfel, au fost purtate discuții cu producătorul sud-coreean de apărare Hanwha pentru a produce pe plan intern unele componente ale obuzierului K9 Thunder.
Ministerul Apărării Naționale din România a solicitat deja aprobarea parlamentară pentru a lansa mai multe programe de armament, inclusiv proiectul de obuzier autopropulsat. Întregul program, care cuprinde achiziționarea a cinci sisteme de obuziere autopropulsate de 155 mm la nivel de batalion, este estimat la 1,923 milioane de dolari.
Potrivit site-ului Defense Romania, România poate achiziționa în total 59 de obuziere autopropulsate K9 de 155 mm din Coreea de Sud, achiziția inițială constând în 18 obuziere.
La un eveniment strategic organizat recent de Ambasada Republicii Coreea în România, Daniela Nicolescu, secretar de stat la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a confirmat discuțiile cu Hanwha privind producția de componente de obuzier K9 Thunder în România. Compania sud-coreeană Poongsan a participat și ea la discuțiile privind producția de praf de pușcă, relatează Military View.
Conform sursei citate, Romarm a semnat două memorii de înțelegere cu firmele sud-coreene Hanwha Aerospace și LIG Nex1, un producător de rachete, la începutul acestui an. Achiziția de obuziere autopropulsate de 155 mm este de așteptat să înceapă în curând, fiind anticipate mai multe licitații, inclusiv oferta companiei Hanwha pentru obuzierele K9 Thunder.
K9 Thunder, dezvoltat de compania sud-coreeană Samsung Techwin, este un obuzier autopropulsat de 155 mm, introdus inițial în armata sud-coreeană în 1999. Poate lansa proiectile standard până la aproximativ 30 de kilometri, în timp ce raza de acțiune este extinsă la aproximativ 40 de kilometri atunci când sunt utilizate proiectile asistate de rachete.
Este echipat cu un sistem de tragere extrem de eficient care permite o explozie de 3 cartușe în doar 15 secunde.
K9 Thunder este deja folosit în Estonia, Finlanda, India, Norvegia, Polonia și Coreea de Sud. L-au cumpărat și Australia și Egiptul. Armata turcă a semnat, de asemenea, un contract pentru a produce o versiune numită T-155 Fırtına, înlocuind multe componente cu unele produse la nivel intern. Mai mult, Finlanda a achiziționat 48 de K9 second hand din Coreea de Sud în 2017 și le-a integrat în forțele sale militare.
Sursa foto: Wikipedia