100.800 de doze de vaccin produs de AstraZeneca au plecat vineri dimineaţă de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ‘Cantacuzino’ cu destinaţia Republica Moldova.
‘În sprijinul autorităţilor din Republica Moldova implicate în lupta de combatere a pandemiei COVID-19, Guvernul României a decis continuarea acordării ajutorului umanitar, fiind trimisă o nouă tranşă de vaccinuri împotriva COVID19’, potrivit paginii de Facebook Rovaccinare.
Misiunea se realizează cu un mijloc de transport aflat în dotarea IGSU – Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, România, pe ruta Bucureşti – Chişinău şi retur.
Ajutorul umanitar oferit Republicii Moldova, reprezentat de echipamente medicale şi vaccinuri împotriva COVID-19, vine ca parte a pachetului de sprijin anunţat de Preşedintele României, cu ocazia vizitei sale din luna decembrie 2020.
Campania de vaccinare anti-COVID-19 în Republica Moldova a început la 2 martie cu vaccinul AstraZeneca, donat de România prin Mecanismul de Protecţie Civilă al UE.
De la lansarea acesteia, în Republica Moldova s-au vaccinat peste 140.000 de persoane, ceea ce constituie o rată de 4% din numărul total de populaţie, potrivit publicaţiei Observatorul.md. Cele mai multe persoane – 93% – s-au vaccinat cu AstraZeneca, 6% cu Pfizer, iar începând cu data de 5 mai a demarat procesul de imunizare a populaţiei cu vaccinul rusesc Sputnik V, conform aceleiaşi publicaţii.
Donarea a 100.000 de doze de vaccin AstraZeneca pentru Republica Moldova a fost aprobată în cadrul şedinţei de guvern de miercuri, anunţă prim-ministrul Florin Cîţu.
După ședința de miercuri a guvernului român s-a mai anunțat că începând din această săptămână România va putea vinde lunar Moldovei alte 200 de mii de doze de vaccin de aceeași producție. Anunțul a fost salutat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu
Maia Sandu a anunțat că acum, peste Prut, sunt suficiente doze pentru toată lumea care vrea să se vaccineze.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că România va oferi Republicii Moldova spre revânzare câte 200.000 de doze de vaccin pe lună.
Citește și: Maia Sandu a dizolvat Parlamentul Republicii Moldova. Alegeri pe 11 iulie
Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a declarat luni seară, într-o emisiune televizată că cetățenii Republicii Moldova care dețin și cetățenie română au posibilitatea de a merge în România pentru a se vaccina împotriva COVID-19.
Daniel Ioniță susține că moldovenii care dețin și cetățenie română se pot înscrie pe Platforma națională de vaccinare de peste Prut și dacă se încadrează într-o anumită categorie, pot fi vaccinați.
Totodată, ambasadorul României la Chișinău a mai precizat că studenții moldoveni care studiază în România sunt eligibili pentru a fi vaccinați în etapa a treia.