România, Grecia si Italia sunt țările europene cu cei mai mulți ȘOMERI în rândul tinerilor. Care sunt motivele

Publicat: 22 08. 2024, 23:34
Actualizat: 22 08. 2024, 23:35

This browser does not support the video element.

România este printre ultimele trei țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de angajare a tinerilor care termină un liceu ori o facultate. Se întâmplă asta, spun experții, pentru că angajatorii de la noi caută oameni cu experiență și nu oferă suficiente locuri de muncă pentru începători.

Însă, mulți dintre tineri nici nu se străduiesc foarte tare să se angajeze și să își dobândească independența financiară până nu sunt împinși de la spate.

Potrivit Eurostat, în întreaga UE, România, Grecia și Italia au cei mai mulți șomeri din rândul celor care au absolvit o formă de învățământ.

În țara noastră, chiar dacă vor, cei care ies de pe băncile școlilor nu au șanse foarte mari să se angajeze în această perioadă.

„O dată… e vorba de o poveste din cultura noastră, cumva, în care tinerii încă sunt încurajași de părinți să mai stea un pic, să nu-și iau un loc de muncă, chiar dacă au terminat facultatea. Mai avem și partea cealaltă, a angajatorilor, care nu sunt foarte pregătiți astăzi în România, pentru a lua tineri pe care să-i învețe. Se doresc rezultate rapide, chiar dacă sunt poziții pentru care s-ar potrivi, poate, cineva aflat la început de drum, fie apare problema în interior, cine să-l instruiască, cine să-l învețe, că nu avem timp pentru asta, fie pur și simplu nevoia este mult mai mare de a lua pe cineva cu minimă experiență”, a spus pentru Știrile Pro TV, Aida Chivu, specialist Resurse Umane.

„Toată lumea caută persoane cu experiență și e foarte greu să fac capeți experiența asta în decursul facultății”, spune unul dintre tineri.

Au șanse reale să se angajeze cei care fac eforturi suplimentare încă din timpul facultății.

„Acum fac practică, urmează să mă angajez, adică probabil o să rămân la firma la care fac practică”, afirmă o tânără.

Pe piața muncii sunt disponibile posturi pentru tineri fără studii superioare. Culmea, cei care au absolvit o facultate sunt dezavantajați.

„Domeniile unde nu se cere foarte multă experiență sunt în zona de retail, vânzări, în magazin direct, în zona de call center. Dacă vorbești o limbă străină e un bonus mult mai mare decât experiența de muncă. Și nu pe ultimul loc, dar rămâne cumva pregnant în domenii, HoReCa – turism, unde se caută oameni fără experiențe”, a declarat Ana Vișan, manager de marketing – platformă de recutare.

Același raport arată că bărbații cu studii superioare se angajează mai ușor decât femeile cu facultate. Această situație se regăsește în 18 state membre, inclusiv în România.