România, în topul consumului de ALCOOL. Bărbații români „domină” clasamentul european. Doar „vikingii” ne mai fac față
Bărbații din România sunt „campioni” în mod clar când vine vorba de consumul de alcool, reușind să depășească aproape orice concurență europeană.
Un raport recent dezvăluie că aproape 60% dintre bărbații români consumă alcool într-un mod excesiv, respectiv mai mult de șase pahare de vin sau halbe de bere într-o singură întâlnire cu prietenii.
Fenomenul cunoscut sub numele de „binge drinking” este tot mai frecvent în rândul românilor, acest trend se referă la consumul rapid de peste 60 de grame de alcool pur, echivalentul a șase pahare de vin sau halbe de bere într-un interval scurt de timp.
În ceea ce privește consumul de alcool, femeile din România „stau în umbra” bărbaților, depășindu-ne doar cu un procent media europeană, conform unui raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Doar „vikingii” danezi ne întrec
Pe plan european, doar danezii ne întrec în acest capitol. În schimb, țări precum Turcia, Italia și Grecia se evidențiază prin faptul că au cel mai mic procentaj de cetățeni care consumă alcool în mod excesiv.
Dacă am realiza un top al preferințelor românilor în materie de alcool, berea ar câștiga fără doar și poate, reprezentând 74% din consumul total. Vinul ocupă locul doi, cu 22%, în timp ce băuturile spirtoase sunt preferate de doar 5% dintre consumatori.
Cu toate că gusturile s-au mai rafinat, românii păstrează o preferință pentru alcoolul produs în gospodărie, având în vedere și nivelul mai accesibil al prețurilor.
Tudor Furir, vicepreședintele Asociației Patronale Spirits România, explică: „Băuturile spirtoase au un nivel de preț mai ridicat, suntem afectați de creșterile succesive de accize. Alcoolul produs în gospodărie reprezintă aproximativ 50% din totalul consumului de băuturi spirtoase.”
Românii consumă adesea băuturii alcoolice în diverse situații, fie că este vorba de bucurie sau tristețe. Pentru unii, alcoolul devine un refugiu în momentele dificile, în timp ce pentru alții reprezintă o modalitate de socializare. Consumul de alcool devine astfel un factor care facilitează comunicarea și face conversațiile mai interesante.
Cu toate că în ultimul deceniu, consumul de alcool pe cap de locuitor a scăzut în multe țări din vest, în România acesta a crescut cu aproximativ un litru. Astfel, țara noastră se situează acum la un consum de aproximativ 11 litri de alcool pe cap de locuitor pe an, potrivit Știrileprotv.