România, încă un obstacol pentru aderarea la Schengen? Opoziția din Suedia cere guvernului minoritar să nu accepte aderarea României. „În ce privește Bulgaria și România, Suedia se confruntă cu probleme mari cu cetățenii acestor țări”

Publicat: 13 11. 2022, 14:42
Actualizat: 13 11. 2022, 17:26

România așteaptă de 11 ani să intre în spațiul Schengen, în ciuda faptului că oficialii noștri susțin că țara noastră îndeplinește de multă vreme condițiile tehnice pentru aderare. Intrarea României în  spațiul Schengen a fost, de-a lungul timpului, presărată cu multe provocări și obstacole. Potrivit unor informații, România s-ar putea lovi de un nou obstacol, pe lângă opoziția deja binecunoscută a Olandei.

Mai exact, nici Parlamentul suedez nu ar mai fi de acord, în timp ce guvernul minoritar care conduce Suedia de la ultimele alegeri ar putea să fie presat să își schimbe poziția actuală și să nu mai susțină aderarea, potrivit publicației suedeze, Dagens Nyheter, citat de Digi 24. 

Joi, la întâlnirea comisiei de justiție a parlamentului de la Stockholm, guvernul suedez a transmis propunerea sa conform căreia, Suedia va susține aderarea la spațiul Schengen a României, Bulgariei și Croației. Guvernul anterior, condus de social-democrați, s-a opus extinderii spațiului Schengen, iar partidul, aflat acum în opoziție, continuă să se opună.

„Suntem de părere că, atunci când vine vorba de extinderea Schengen, trebuie să începem cu nevoia noastră de a controla interările și ieșirile și de a ne asigura că avem toate instrumentele necesare pentru a lupta împotriva infracționalității”, a declarat Ardalan Shekarabi, din partea social-democraților suedezi.

Acesta s-a declarat surprins de faptul că guvernul a depus propunerea fără să o discute, în prealabil, cu social-democrații și cu democrații suedezi. El a mai precizat însă și că „au existat probleme cu migranți din Bulgaria și România care au fost exploatați în Suedia.”

„În ce privește Bulgaria și România, Suedia se confruntă cu probleme mari cu cetățenii acestor țări care abuzează de actuala directivă pe mobilitate și pun la îndoială ordinea publică din Suedia”, scrie și unul dintre parlamentarii extremiștii, membrul SD Adam Marttinen, potrivit sursei citate. 

Klaus Iohannis: „Avem o şansă, însă nu avem o garanţie”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România are o şansă de a adera la spaţiul Schengen, dar nu o garanţie, subliniind că rezultatul misiunii de evaluare care a fost în România este unul foarte bun, dar că mai sunt chestiuni ce trebuie în continuare clarificate.

Aderarea la Schengen este mult dorită de noi, şi după cum cred că este un fapt cunoscut de 11 ani, noi îndeplinim, practic, cerinţele tehnice. Aderarea nu s-a realizat fiindcă până la urmă există şi un vot politic în JAI care nu a avut loc până în momentul de faţă. Acum, există o fereastră de oportunitate, adică avem o şansă, însă nu avem o garanţie. Ca să maximizăm şansele noastre, am întreprins foarte multe demersuri”, a spus şeful statului înainte participarea la reuniunea Consiliului European.

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat votul din Parlamentul European pentru rezoluţia privind aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen, subliniind că este un vot politic.

„Votul a fost covârşitor pentru accesul României, Bulgariei şi Croaţiei, însă decizia nu se ia acolo. A fost un vot politic, un semnal politic foarte important pentru noi”, a precizat Iohannis.

Nicolae Ciucă: „Ne-am oferit disponibilitatea în relația cu Olanda. Pot veni să verifice”

Întrebat cum se raportează la votul Olandei, Nicolae Ciucă a spus că nu este îngrijorat, pentru că România a făcut tot ce era necesar pentru a îndeplini toate cerințele de intrare în Schengen.

„A fost o comisie internațională care a verificat tot ce era de verificat. Ne-am oferit disponibilitatea în relația bilaterală cu Olanda, astfel încât, unde consideră că sunt probleme, pot veni să verifice. Sunt și celelalte aspecte cuprinse: respectarea tuturor condițiilor legate de ceea ce înseamnă statul de drept, corupția, crima organizată.

Pe stat de drept, am făcut tot ce era de făcut la nivelul Guvernului și Coaliției pentru a lua măsurile care se impun în directă coordonare cu Comisia, pentru a avea un pachet de legi ale justiției aliniate cu justiția din Uniunea Europeană și care să ducă la procesul de modernizare a justiției din România.

Pe partea de crimă organizată, avem instituțiile statului care sunt foarte bine consolidate și își fac datoria, așa cum au făcut-o și până acum”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.

Lucian Bode: „România nu mai poate să rămână în afara familiei Schengen”

Ministrul Afacerilor interne, Lucian Bode, a spus că scenariul neintrării României în Schengen ar fi de neacceptat.

”Nu cred că România mai poate să rămână în afara familiei Schengen, de la 1 ianuarie 2023. Eu, duminică şi luni voi fi la Praga, pentru a discuta cu ministrul de Interne ceh, care deţine preşedinţia rotativă, tocmai coordonatele pentru ca la următoarea reuniune JAI (Consiliul UE din 8 decembrie – n.red.), aderarea României la spaţiul Schengen să fie pe agendă”,  a spus ministrul Lucian Bode, într-o intervenţie la Antena 3.

Întrebat cine pleacă acasă dacă România ratează intrarea în Schengen, Lucian Bode a spus: ”Nu vreau să mă gândesc la acest scenariu, nu pentru politicieni, ci pentru România ar fi unul de neacceptat. Imaginaţi-vă care sunt costurile pe care România le-a plătit în cei 11 ani de când stă în afara spaţiului Schengen”.

Ministrul a mai spus că România și-a achitat toate obligaţiile, fără a avea drepturile care i se cuvin, iar ”pierderile au fost incomensurabile”