România, jucător pe piața de ARMAMENT. Anunțul ministrului Economiei: „România investește în fabricile de producție a muniției de război”
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, anunță că România a ajuns un jucător pe piața de armament. În ultimul an, țara noastră a investit în fabrici de producție a muniției de război.
Mai mult, Spătaru dezvăluie și ce decizie a trebuit să se ia la nivelul Romarm.
Florin Spătaru: „Următoarea etapă, securizarea producției de pulberi”
Invitat la TVR Info, ministrul Economiei a declarat că, pentru a face față cererii, compania de stat Romarm, specializată în producția de muniție și armament, se pregătește să redeschidă unele capacități de producție, aflate în conservare.
„România a început să investească de aproape un an în retehnologizare, dezvoltare de noi capacități de producție – în special în fabricile de producție a muniției. Toate companiile subordonate Romarm care produc muniție au bugete substanțiale în retehnologizare. Următoarea etapă este securizarea producției de pulberi” – Florin Spătaru
Mai departe, Spătaru a transmis că se vrea creșterea producției de muniție pentru toate companiile specializate din țară.
„Atât pentru muniția de calibru mic, cât pentru muniția de calibru mare am aprobat planurile investiționale. Urmează să omologăm muniția necesară pentru MApN, pe capabilitățile de apărare pe care ministerul le achiziționează. Păstrăm în continuare capacitatea de producție de muniție non NATO și, în același timp, dezvoltăm aceleași capacități de producție prin achiziția de echipamente, dar și omologări pentru muniția NATO, care va intra stocurile MApN”, a declarat ministrul Economiei.
Unde se fac investiții
România vrea o creștere „de trei, patru ori” a capacității de producției a muniției, susține Florin Spătaru. „Vorbim de uzina de la Cugir, de Sadu, de Tohani, de Plopeni, vorbim de Dragomirești. Toate aceste investiții vor face ca România să devină un hub de furnizare pentru toate țările NATO și alte țări europene. Repunem în funcțiune și capabilități pe care le-am avut – din lipsa comenzilor, nu au mai fost utilizate – dar acum, împreună cu Centrul de Cercetare Dezvoltare de la Romarm, le repunem în funcțiune”, anunță ministrul.
Față de anii precedenți, cifra de afaceri a companiei Romarm a crescut „de două până la trei ori”, a arătat Florin Spătaru. În încheiere, el a dezvăluit că se vor debloca angajările în acest sector vital pentru securitatea României.