România își asumă trecerea la energia verde. Premierul Ciucă, anunț despre centralele pe cărbune

Publicat: 27 10. 2022, 15:05
România își asumă trecerea la energia verde. Premierul Ciucă, anunț despre centralele pe cărbune / Sursa FOTO: national.ro

Problema reducerii emisiilor de carbon și trecerea treptată spre energia verde nu au lipsit de pe agenda discuțiilor purtate la Bruxelles de premierul României. La finalul vizitei oficiale întreprinse în capitala Belgiei, Nicolae Ciucă a declarat că, pe partea de decarbonare, s-a convenit ca ceea ce urmează în conformitate cu planul asumat să fie scos din funcţiune să poată să fie trecut în rezerva tehnică.

Este vorba despre centralele pe cărbune, pentru care primul-ministru a obținut acordul să fie trecute în rezervă tehnică. Asta presupune că vor putea fi repornite în anumite situații excepționale.

Nicolae Ciucă: „Este vorba de două grupuri energetice de 600 de megawați”

Închiderea centralelor pe cărbune, conform jalonului din PNRR, a fost adusă în discuție de Nicolae Ciucă la întâlnirile avute la Bruxelles.

Premierul României a declarat că i-a explicat comisarului european „situaţia specifică a țării noastre şi anume că România se găseşte într-o regiune unde este nevoie să arătăm că această solidaritate de care vorbim, la nivelul întregii Uniuni şi a întregii comunităţi a statelor democratice, că acest specific necesită, de la sine, şi înţelegerea condiţiilor de securitate energetică”.

„Am explicat că aceste grupuri energetice care, aşa cum au fost asumate, este vorba de două grupuri de 600 de megawati, fiecare dintre ele de 300, urmează să fie scoase din funcţiune şi ele, fiind în continuare funcţionale şi putând fi folosite, am cerut acordul astfel încât să poată fi trecute în rezerva tehnică, pentru ca în momentul în care avem nevoie de asigurarea securităţii energetice şi echilibrarea energetică, în baza unor proceduri foarte bine convenite la nivelul comisiilor de specialitate, să poată fi repuse în funcţiune” – Nicolae Ciucă

Pe de altă parte, șeful Guvernului a mai arătat că, deși în PNRR sunt cuprinse mai multe centrale pe cărbune spre a fi închise și scoase din funcţiune, conform angajamentului asumat, „putem să vedem la nivelul întregii Uniuni Europene, generat de criza energetică, că se foloseşte în continuare cărbunele, în măsura asigurării securităţii energetice”.

Întrebat de ce aceste centrale pe cărbune nu mai pot fi păstrate în funcţiune în continuare, premierul Nicolae Ciucă a răspuns: „Aceste măsuri au fost deja finanţate, s-au obţinut bani europeni astfel încât ele să poată să fie introduse în procesul de decarbonare”.