România este lovită de un val de viroze fără precedent, mii de oameni ajungând la urgență din cauza problemelor. Gripa, Sars-cov-2 si alte viroze fac ca unitățile de primiri urgențe ale spitalelor să fie neîncăpătoare.
Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș se confruntă în prezent cu aproximativ 300 de cazuri de gripă pe zi, un număr aproape comparabil cu cel din perioada de vârf a pandemiei. Cel mai rău sunt afectați copiii și bătrânii, mai ales în lipsa vaccinului antigripal.
Însă, există și o parte bună, față de perioada de vârf a pandemiei de coronavirus, doar 15% din cei care vin la spital au nevoie de internare.
Medicul Adrian Marinescu precizează că situația în camerele de gardă este ”complicată, nu critică”.
”În mod clar adresabilitatea a crescut. Avem în 24 de ore cam 300 de cazuri, strict la camera de gardă. Asta înseamnă gripă, infecții cu SARS-COV-2. Înseamnă un număr practic dublu față de ce era acum câteva luni, înainte de sezonul rece. Este cam același număr pe care-l avem și în vârf de pandemie, dar este o diferență importantă. Cel mai mult dintre prezentări nu înseamnă forme severe. Aici e marea diferență față de ce era la început de pandemie. Undeva între 10%, maxim 15%, au nevoie să fie internați. Pentru că, fie sunt persoane care trebuie să fie monitorizare, fie au într-adevăr forme severe. N-aș spune că situația este critică în camerele de gardă, aș spune că e complicată”, a explicat medicul.
De asemenea, acesta mai precizează că oamenii trebuie să se testeze, pentru a vedea exact cu ce tip de virus se luptă, dar și apeleze cu încredere la medicul de familie.
”Dacă vrei să faci diferența între o infecție cu SARS-CoV-2, chiar varianta nouă, și o simplă răceală, e greu s-o faci fără testare. În primul rând, depinde dacă acea persoană este în vârstă și dacă are boli cronice. Pentru că dacă cineva are probleme reale de sănătate, probabil că va ajunge mai repede la camera de gardă. Oricum, o primă discuție, măcar telefonică, cu medicul de familie ar putea să orienteze destul de bine. Sunt două extreme: fie nu ar trebui să ajungă la camera de gardă și ar putea să rezolve acasă, fiind monitorizat cu ajutorul medicului de familie, sau, în cealaltă extremă, sunt cei care, din păcate, ajung târziu la spital. În timp de pandemie era o situație foarte frecventă. Se întâmplă și la gripă”, a mai spus Adrian Marinescu, potrivit observatornews.ro.