România, pași accelerați spre independența energetică. Sebastian Burduja: „Cu gazul din Marea Neagră vom relansa sectoare importante”

Publicat: 21 06. 2024, 13:05
Proiectul Neptun Deep. Prima producție de gaze naturale este așteptată în 2027. Sursa Foto: OMV Petrom

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a postat, într-un mesaj pe pagina de facebook că drumul României spre independența energetică și principal furnizor de gaze naturale în Europa este unul accelerat. 

Mai exact, anunță Burduja, „ROMGAZ, compania statului român, și partenerul OMV Petrom au făcut un pas mare pentru realizarea unuia dintre cele mai importante proiecte pentru consolidarea independenței energetice a României, proiectul Neptun Deep: a început construcția platformei marine centrale și a fost obținut acordul de mediu.”

„Neptun Deep va genera aproximativ 8 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual, timp de circa 10 ani”

Potrivit ministrului Energiei, proiectul Neptun Deep va aduce un aport semnificativ de gaze naturale, contribuind la securitatea energetică pe termen lung a țării noastre.

Vorbim despre un proiect gigant, cu o investiție de aproximativ 4 miliarde de euro și o producție estimată de 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

„Vom transforma România în cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, oferind mediului privat și industriilor din România gaze la prețuri competitive. Neptun Deep va genera aproximativ 8 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual, timp de circa 10 ani. Prima producție este estimată pentru anul 2027.

Dincolo de beneficiile directe aduse economiei de gazul românesc, proiectul va contribui la bugetul de stat cu aproximativ 20 miliarde de euro pe durata de exploatare. Pentru a ilustra dimensiunea proiectului: producția estimată este echivalentă cu cererea anuală curentă de gaze naturale a 4,3 milioane de gospodării multiplicată de 30 de ori.

Am spus de multe ori că cel mai important pentru țară este ca acest gaz să aducă plus valoare în economie. Să creăm locuri de muncă, să dezvoltăm afaceri și să aducem bani în economia națională.
Cu gazul din Marea Neagră vom relansa sectoare importante din industria României, precum industria chimică, farmaceutică și industria grea. Este un proiect strategic pentru securitatea și independența noastră energetică și un exemplu despre modul în care statul român și mediul privat pot lucra împreună pentru interesul public”, a precizat Sebastian Burduja.

 

CITIȚI ȘI: 

Sebastian Burduja explică STRATEGIA prin care Nicușor Dan a câștigat alegerile: „O logică ieftină, dar din păcate ea a funcționat”