România poate produce mâncare suficientă fără exces de pesticide. Ce reproșează ministrul Agriculturii Uniunii Europene

Publicat: 26 07. 2023, 16:02

Fermierii români pot obține recolte consistente fără exces de îngrășăminte chimice, pesticide și insecticide. Avem capacitatea de a produce alimente suficiente, fără a fi nevoiți să apelăm la o cantitate semnificativă de substanțe de protecție a plantelor, susține ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în fața Uniunii Europene.

Barbu afirmă că este cu ochii pe producătorii de alimente: „La preluarea mandatului de ministru al Agriculturii am spus că voi monitoriza cu atenție modul în care sunt utilizate aceste substanțe, prin intermediul unui grup de lucru constituit în cadrul Ministerului, iar cine nu respectă regulile de folosire a produselor de protecție a plantelor va fi sancționat”.

Care sunt standardele Uniunii

Cu toate că noile pesticide trec printr-un proces amănunțit de evaluare și studiu, tendința generală este de a reduce cantitatea de pesticide folosite. Astfel pentru a reduce poluarea aerului, apelor și a solului, Comisia Europeană susține reducerea cu până la 50% a pesticidelor folosite în agricultură și creșterea ponderii soluțiilor sustenabile în acest sector prin intermediul politicii Farm to Fork.

Exemple de soluții prietenoase mediului sunt rotația culturilor, utilizarea concurenților din mediu sau biopesticidele.

Practic, pesticidele sunt arme chimice. Aceste substanțe opresc procese cruciale în viața dăunătorilor, cum ar fi respirația, sinteza membranelor celulare sau fotosinteza.

România este sub media europeană pesticidelor

România este unul dintre statele membre care utilizează una dintre cele mai mici cantități de substanță activă la hectar în comparație cu media europeană. (0,57 kg substanță activă/ha, față de 2,6 kg/ha), afirmă demnitarul.

„Am transmis Comisiei Europene că nu putem fi de acord cu țintele obligatorii stabilite la nivel național cu privire la reducerea cantității de pesticide cu un procent aplicat unitar.

Reducerea cantităților de pesticide folosite în agricultură trebuie să țină cont de particularitățile fiecărui stat membru în parte, pentru a nu afecta viabilitatea fermelor și competitivitatea fermierilor.

În calitate de reprezentant al României, am susținut interesele fermierilor români, am explicat clar de ce nu putem fi de acord cu această decizie și am solicitat ca toate documentele să fie analizate cu maximă atenție la nivel tehnic, pentru a nu pune în pericol securitatea alimentară a întregii Uniuni Europene!”, avertizează Barbu.