România se află printre cele cinci state membre ale UE care au obținut o perioadă extinsă de ajustare fiscală, de la patru la șapte ani. Decizia luată la Bruxelles aduce beneficii importante pentru investiții și stabilitate economică, anunță ministrul Marcel Boloș.
„Astăzi, România a fost în centrul discuțiilor la Bruxelles, unde s-au luat decizii importante pentru viitorul economic al Uniunii Europene. România este printre cele cinci state membre cărora li s-a acceptat o perioadă de ajustare de șapte ani în loc de patru”, a transmis Marcel Boloș într-o postare pe Facebook.
Ministrul a explicat că extinderea perioadei de ajustare fiscală oferă avantaje semnificative, precum reducerea deficitului bugetar fără a produce dezechilibre macroeconomice și securizarea investițiilor din fonduri europene.
În cadrul reuniunii Ecofin, s-au abordat și alte teme importante, printre care reforma vamală și taxarea energiei. Boloș a subliniat că România sprijină înființarea Autorității Vamale a UE și a Centrului de Date Vamale, care ar reduce costurile și ar moderniza comerțul.
„În faţa unor încercări de a deforma realitatea, adevărul este acesta: ajustarea pe 7 ani este o oportunitate vitală pentru România. De ce? Pentru că permite: reducerea deficitului bugetar într-un ritm care să nu producă dezechilibre macroeconomice; Securizarea investiţiilor din fonduri europene!
Ne asigurăm că putem finaliza proiectele cu cofinanţare mare din Politica de Coeziune şi PNRR (de exemplu 60% pentru transport, 50% pentru infrastructura de apă-canalizare); Protejarea dezvoltării, doar aşa putem implementa bugetele de investiţii din fonduri naţionale care îmbunătăţesc viaţa oamenilor: Anghel Saligny, PNDL, CNI”, a transmis Boloş.
În ceea ce privește taxarea energiei, ministrul a precizat că România susține o abordare echilibrată, care să țină cont de obiectivele climatice, dar și de specificul fiecărui stat membru. Se lucrează la o nouă directivă privind taxarea energiei, care să contribuie la reducerea emisiilor și la îmbunătățirea competitivității UE.
„Poziția noastră a fost că trebuie să păstrăm un echilibru între obiectivele climatice, specificul fiecărui stat membru și competitivitatea UE. Cu toate acestea, considerăm că sunt necesare negocieri suplimentare pe anumite subiecte – de exemplu indexarea nivelurilor minime ale accizei – pentru că nu dorim introducerea unui mecanism adiţional, pe lângă cel deja existent la nivel naţional. România va sprijini continuarea discuţiilor sub preşedinţia Poloniei pentru a ajunge la un acord”, a adăugat Boloș.