România, printre cele mai scumpe țări de trăit din lume. Suntem în frunte la scumpiri și în coada clasamentului la salarii

Publicat: 25 01. 2024, 09:41
Actualizat: 25 01. 2024, 09:42
ANALIZĂ. România, printre cele mai scumpe țări de trăit din lume / Sursa FOTO: Facebook

Apar noi studii care confirmă ceea ce românii știu deja și o simt zilnic – trăim într-o țară scumpă și avem printre cele mai mici salarii. Cea mai nouă analiză în domeniu arată cum au evoluat lefurile și prețurile produselor alimentare de bază în 67 de state de pe glob.

Scopul studiului a fost să arate dacă, în funcție de coșul de cumpărături zilnic, oamenii se pot întreține din veniturile lunare.

România, comparată cu alte state

Cei mai mulți români ar răspunde că nu, iar în această categorie intră, în primul rând, pensionarii (dar nu cei „speciali”!). De la o lună la alta, românii se împrumută pentru a-și plăti facturile și a cumpăra medicamente, iar hrana este lăsată la urmă.

În prezent, salariul minim net în România este de 2.079 de lei. Datele statistice spun că a crescut în ultimele 12 luni cu 9,5%.

Așa o fi, dar nici facturile la utilități n-au dat înapoi, ca să se simtă această creștere. Dimpotrivă, spun oamenii de rând, cei care resimt cel mai puternic povara cheltuielilor de întreținere.

Traiul de la o zi la alta a devenit tot mai greu în România.

Potrivit unui clasament întocmit de Picodi, țara noastră ocupă abia locul 27 în topul creșterilor salariale. Pe primele locuri sunt Argentina (cu salarii mai mari cu 138%) și Turcia (100%).

Cele mai mici majorări salariale au avut loc în Franța (3,4%), Germania (2,8%) și Thailanda (2,5%).

Să mai spunem că în 2023 au fost câteva guverne care au decis înghețarea salariului minim pe economie (sau nu l-au majorat deloc). Vorbim despre Spania, Malaezia și Vietnam.

Ce este coșul lunar de supraviețuire

Studiul prezintă și un coș lunar de supraviețuire. Este format din mai multe grupe de produse: pâine, lapte, ouă, brânză, carne, fructe și legume.

  • Lapte (10 litri) – 68,10 RON;
  • Pâine (10 pâini, 500 g fiecare) – 53 RON;
  • Orez (1,5 kg) – 11,75 RON;
  • Ouă (20 buc.) – 24,25 RON;
  • Cașcaval (1 kg) – 38,50 RON;
  • Carne (6 kg) – 227,37 RON;
  • Fructe (6 kg) – 37,64 RON;
  • Legume (8 kg) – 42,79 RON.

În ianuarie 2024, acest coș de supraviețuire costă 503,40 lei. Este cu 17,8% mai scump decât în 2023.

Poate că pentru analiștii economici nu înseamnă mare lucru o creștere de 17,8%, dar reprezintă 24,2% din salariul minim net. Adică, un sfert din venitul lunar se duce pe supraviețuire.

„Acest lucru înseamnă că majorarea prețurilor la alimente a depășit creșterea salariului minim, iar situația celor peste 1,5 milioane de lucrători români care câștigă salariul minim s-a înrăutățit”, trag concluzia cei de la Picodi.

La nivel internațional, cel mai confortabil raport coș de cumpărături – salariu minim îl regăsim în Marea Britanie, Irlanda, Luxemburg, Olanda și Noua Zeelandă. Aici, oamenii cheltuie sub 10% din venit pe alimentele de bază.

România, cu 24,2%, e mult în urma acestor țări.

Se putea și mai rău, totuși. În Republica Moldova, de exemplu, coșul de supraviețuire reprezintă 36,1% din salariul minim Sârbii dau 24,8%, iar bulgarii, 29,7%.

CITEȘTE ȘI:

Cât a ajuns să coste un coș de cumpărături. Românii plătesc tot mai mult de la o lună la alta

FOTO | Cât costă să umpli coșul de cumpărături cu alimentele care s-au ieftinit după plafonarea adaosului. Prețurile diferă de la un magazin la altul