Prima pagină » Actualitate » România, printre statele UE cu cea mai crescută rată a inflației. Cine se mai află pe lista țărilor cu cel mai ridicat indice al preţurilor de consum

România, printre statele UE cu cea mai crescută rată a inflației. Cine se mai află pe lista țărilor cu cel mai ridicat indice al preţurilor de consum

România, printre statele UE cu cea mai crescută rată a inflației. Cine se mai află pe lista țărilor cu cel mai ridicat indice al preţurilor de consum

Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), a publicat, miercuri, lista țărilor cu cel mai ridicat indice al preţurilor de consum, în momentul actual. Datele arată că Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia şi România sunt țările membre ale Uniunii Europene cu cea mai crescută rată a inflației.

Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) arată că, în luna iunie, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost Ungaria (19,9%), Slovacia (11,3%), Cehia (11,2%), Polonia (11%) şi România (9,3%). La polul opus, statele europene cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Luxemburg (1%), Belgia şi Spania (ambele cu 1,6%).

Potrivit statisticilor, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a cunoscut o scădere la 6,4%, în iunie, de la 7,1%, în mai. Comparativ cu luna mai, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 25 ţări membre, inclusiv în România (de la 9,6% la 9,3%), a rămas stabilă în Croaţia şi a crescut în Germania.

În ceea ce privește zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 5,5%, în iunie, de la 6,1%, în mai. De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază a scăzut până la 6,8% în iunie, de la 6,9%, în mai.

Inflația de bază indică ce anume rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, și reprezintă indicatorul urmărit cu atenţie de către Banca Centrală Europeană (BCE) la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Banca Centrală Europeană a anunţat că se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 5,4%, în 2023, şi la 3%, în 2024, după ce în martie estima un nivel de 5,3% anul acesta şi de 2,9% anul viitor. Conform estimărilor, inflaţia ar urma să se situeze la 2,2%, faţă de un nivel de 2,1% prognozat în martie, în anul 2025.

Săptămâna aceasta, Banca Națională a României a transmis că rata anuală a inflaţiei va continua, probabil, să scadă în următoarele luni, în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu.

Consiliul de administraţie al BNR a decis în unanimitate, pe 5 iulie, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7%, 8% pentru facilitatea de creditare (Lombard) şi 6% pentru rata dobânzii aferente facilităţii de depozit.

Sursa foto: Profimedia


CITEȘTE ȘI:

Rata anuală a inflaţiei a scăzut ușor în iunie la 10,3%, arată datele INS

Cheltuielile românilor au crescut față de anul trecut cu peste 12%. Pe ce au dat cei mai mulți bani

Bruxelles-ul, cu ochii pe deficitul bugetar al României. Analist financiar: „Statul se salvează pe banii noștri” – DECLARAȚII EXCLUSIVE

Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, ... vezi toate articolele

Citește și