Prima pagină » Actualitate » Cine va apăra România în cazul unui război? Fost diplomat militar, despre „ARTILERIA GREA” a țării noastre: „Cel mai ridicat nivel de securitate”

Cine va apăra România în cazul unui război? Fost diplomat militar, despre „ARTILERIA GREA” a țării noastre: „Cel mai ridicat nivel de securitate”

Cine va apăra România în cazul unui război? Fost diplomat militar, despre

Comandor (r) Stelian Teodorescu, fost diplomat militar, a vorbit – într-un interviu pentru Gândul despre cât de sigură este România, ținând cont de desele amenințări venite dinspre Rusia, în contextul războiului din Ucraina. Întreaga discuție – transformată într-o adevărată dezbatere, atât în spațiul public, cât și în cel politic – a venit după ce șeful Statului Major General al Armatei, generalul Gheorghiță Vlad, a avertizat populația că trebuie fie pregătită în cazul unui război care să implice și România.

Oficialul Armatei Române a mai precizat că a discutat problema inclusiv la nivel de Consiliu Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Marcel Ciolacu a contrazis însă afirmațiile generalului Gheorghiță Vlad, punctând că România a nu a fost niciodată mai sigură, în ciuda contextului de război regional.

„La nivel regional – dar aș spune chiar la nivel global – lumea se confruntă cu tensiuni sau conflicte deschise”

Comandor (r) Stelian Teodorescu a precizat că, prin declarațiile sale, șeful Statului Major al Armatei a făcut mai degrabă referire la actualizarea Legii 477/2003, care prevede pregătirea economiei și a teritoriului României pentru posibile conflicte armate.

Interlocutorul Gândul consideră că o nouă actualizare acestei legii este o chestiune absolut normală, mai ales că vorbim și despre acest context al unui război, chiar la granița României.

„Dialogul dintre politicieni și șeful Statului Major al Apărării a stârnit în mass-media numeroase replici și analize, rezultate și constatări, despre care îmi permit să spun că sunt mai mult sau mai puțin adevărate. Dar, din aceste contradicții se nasc și progresele. Cu siguranță, șeful armatei, din poziția pe care o are a analizat toate capabilitățile militare, avute de sistemul pe care  acuma îl conduce, dar nu s-a referit numai la capabilități.

Bineînțeles că, de pe vremea generalului Nicolae Ciucă, suntem într-un proces amplu de dotare a forțelor armate române. Mai degrabă, cred că s-a făcut referire la actualizarea Legii 477/2003, care prevede pregătirea economiei și a teritoriului României pentru posibile conflicte armate. Consider că o nouă actualizare este o chestiune absolut normală, mai ales că vorbim și despre acest context al unui război, chiar la granița României.

În altă ordine de idei, cu siguranță și la nivelul clasei noastre politice se manifestă un interes deosebit de a se crea toate condițiile necesare pentru apărarea țării, mai ales în contextul în care, mai ales la nivel regional – dar aș spune chiar la nivel global – lumea se confruntă cu numeroase tensiuni sau conflicte deschise.”

„Trebuie să avem forțele disponibile, tocmai pentru a contracara o posibilă amenințare, cum ar fi cea a Rusiei”

Comandor (r) Stelian Teodorescu – care-și folosește expertiza militară și în calitate de editor la revista „Pulsul Geostrategic”- a vorbit și despre pericolul războaielor hibride, mărturisind că, în astfel de acțiuni, se utilizează orice mijloace, inclusiv cele de corupție, șantaj și crimă organizată sau acțiuni teroriste, lucruri cu care țările Europei se confruntă.

„În acest context, trebuie să se deschidă ample subiecte de dezbatere pe ceea ce înseamnă conflicte hibride. De ce spun acest lucru? – Pentru că un conflict hibrid, cu care pot spune că se confruntă și România în momentul de față, se bazează pe «hard power», mai exact consolidarea forțelor militare și a dispunerii de forțe, capabilități în zone de conflict și «soft power», adică menținerea unei dependențe economice sau energetice a altor state.

Scot în evidență în ambele cazuri exemplul Rusiei, care caută să realizeze aproape o dependență totală față de resursele energetice de gaze și petrol pentru celelalte state din lume. În astfel de acțiuni hibride, se utilizează orice mijloace, inclusiv cele de corupție, șantaj și crimă organizată sau acțiuni teroriste, iar țările Europei se confruntă cu acest lucru.

În acest context, nu trebuie să omitem faptul că România în NATO a format niște structuri, printre care și un detașament NATO de contrainformații și un Centru de Excelență NATO în domeniul HUMINT (n.r.- informații din surse umane.) De ce am căutat să subliniez aceste ultime două instituții? – Pentru că, atât decidenții în plan militar, cât și cei în plan politic au la dispoziție numeroase rapoarte de analiză strategică puse la dispoziție de Serviciile de Informații.

Trebuie să avem forțele disponibile, tocmai pentru a contracara o posibilă amenințare, cum ar fi cea a Rusiei. Și aici nu aș scoate în evidență doar amenințările Rusiei în momentul de față, ci și pe cele ale Iranului, ale Coreei de Nord, toate cu poziții declarate împotriva Alianței Nord-Atlantice. Aș scoate în evidență inclusiv această poziție tăcută a Chinei, dar care este foarte dispută să lucreze pe domeniile economice, sociale, unde poate să înceapă să domine anumite regiuni ale lumii”, a mărturisit fostul diplomat militar.

Va putea lansa Federația Rusă un atac asupra unui alt stat NATO?

În ceea ce privește discuția dacă Rusia va ataca, în contextul războiului din Ucraina, un alt stat NATO, interlocutorul Gândul a punctat faptul că țara noastră are cel mai bun scut în calitate de membru al NATO.

„Calitatea de membru NATO a României a venit în istoria noastră ca cel mai bun scut pentru apărarea atacurilor împotriva oricărei entități din această lume. Într-o analiză de informații, nu avem niciodată probabilitatea perfectă, exact așa se va întâmplă, deci întotdeauna mergem până la foarte probabil. În partea cealaltă, nu avem cum să spunem că nu se va întâmpla niciodată.

Aș vrea însă să scot în evidență că o acțiune militară împotriva României din partea Rusiei este foarte puțin probabilă, având în vedere prezența unor trupe NATO pe teritoriul nostru, dotările și deciziile care se adoptă și care se vor adopta la nivel NATO, cu privire la aplicarea prevederilor Articolului 5.”

„România trebuie apărată! Avem niște datorii arătate întregii lumi, prin jurămintele depuse” 

Comandor (r) Stelian Teodorescu a vorbit și despre discuțiile cu privire la introducerea unui serviciu militar în termen voluntar, adică segmentul de vârstă între 18 şi 35 de ani, la care a făcut referire șeful Statului Major General al Armatei, generalul Gheorghiță Vlad.

Fostul diplomat militar a punctat că țara noastră are nevoie să fie dezvoltate anumite mentalități și impuse anumite măsuri legislative, prin care să se pună în aplicare la un moment dat forța militară de care dispune România.

Acesta a făcut apel și la rezerva de rezerva de rezerviști, despre care susține că ar trebui să fie primii care să răspundă apelurilor făcute în caz de nevoie.

Interlocutorul Gândul a mai precizat că România înregistrează în această perioadă cel mai ridicat nivel de securitate  pe care l-a avut până acum în istoria sa, având în vedere că suntem membri NATO și că avem parteneriatul strategic cu Statele Unite.

„Cred că și la noi ar trebui aplicate niște măsuri etapizate pentru că, cu siguranță, spiritul de conservare al unora ar putea să fie mai dezvoltat și bineînțeles să renunțe să rămână pe teritoriul acestei țări care trebuie apărate în cazul unui ventual conflict. Avem nevoie să fie dezvoltate anumite mentalități și impuse anumite măsuri legislative, prin care să se pună în aplicare la un moment dat forța militară de care dispune România.

Aici aș vrea să scot în evidență și acordarea atenției fondului de rezervești, a resursei de rezerviști. România trebuie apărată și avem niște datorii arătate întregii lumi prin jurămintele depuse la intrarea în Armata Română. Toți rezerviștii ar trebui să înțelegem acest lucru și să fim primii care să răspundem apelurilor făcute în caz de nevoie. Toată lumea trebuie să realizeze că România se află în acest moment la un nivel de apărare foarte ridicat.

Poate, cel mai ridicat nivel de securitate pe care l-a avut, până acum, în istoria sa. Având în vedere că suntem membri NATO, avem acest parteneriat strategic cu Statele Unite, avem aceste forțe militare din cadrul unor statelor NATO pe teritoriu. Și ar fi bine să luăm și exemplul Poloniei, care și-a accelerat măsurile de asigurare financiară și materială, pentru dezvoltarea capacităților de apărare ale sale. În concluzie, aș mai vrea să punctez că toate deciziile politice, toate deciziile la nivel militar trebuie luate în conformitate cu planurile de pregătire a rezilienței la nivel NATO”, a concluzionat comandorul (r) Stelian Teodorescu.

„Populația trebuie pregătită de război, moral și tehnic”

Şeful Statului Major al Apărării a declarat la Europa Liberă că trebuie să discutăm o politică de pregătire a populaţiei în caz de război și  de o politică de combatere a dezinformării.

“În primul rând, trebuie să avem o societate rezilientă şi pentru asta trebuie să lucrăm pentru o industrie corespunzătoare să ducă un efort de război, trebuie să discutăm de o politică de combatere a dezinformării, trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populaţiei.

Aici să pot să menţionez că Ministerul Apărării Naţionale are un proiect de lege – proiectul de modificare a Legii 446 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, în care de ani, zic, destul de buni, încercăm să schimbăm acest sistem un pic. (…)  Ne dorim să introducem un serviciu militar în termen voluntar, adică vizăm segmentul de vârstă între 18 şi 35 de ani, indiferent de sex, naţionalitate, credinţe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară, să plătim acest serviciu şi să îi pregătim în principiile de bază de ducerea războiului”, a șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, într-un interviu la Europa Liberă.

„Nu există niciun proiect de lege care vorbeşte despre stagiu militar obligatoriu”

Nicoleta Pauliuc, preşedinta Comisiei de apărare din Senat, a declarat, marţi, că nu există niciun proiect de lege referitor la un stagiu militar obligatoriu, ci unul aflat în stadiu de elaborare la MApN despre pregătirea militară voluntară, iar în momentul în care proiectul va ajunge la Parlament va fi dezbătut în procedură de urgență.

„Vreau să transmit un mesaj foarte important care a reieşit astăzi din discuţiile avute de cele două comisii parlamentare de apărare în cadrul Ministerului Apărării. Nu există niciun motiv de panică că România va fi atacată. Poate vorbim despre îngrijorări, pentru că avem război la graniţă.

Nu există niciun proiect de lege care vorbeşte despre stagiu militar obligatoriu, ci despre un proiect de lege la care lucrează Ministerul Apărării referitor la un stagiu militar voluntar sau, cum spunem noi, pregătire militară voluntară. Termele, condiţiile le vom vedea în momentul în care acest proiect de lege va primi toate avizele de la instituţiile care trebuie să se pronunţe”, a declarat Pauliuc, la Senat, citată de Agerpres.

Ea a precizat că în momentul în care proiectul va ajunge în Parlament se va lucra în procedură de urgenţă, dacă aceasta va fi cerută, pentru ca actul normativ „să treacă cât mai repede.”

Legislația din domeniul apărării, principalul subiect al discuțiilor de marți

Senatorii şi deputaţii membri ai comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Parlamentul României s-au întâlnit, marţi, la sediul MApN, cu conducerea ministerului, în urma invitaţiei oficiale adresate de ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, conducerii celor două comisii, la începutul lunii ianuarie.

Potrivit ministerului, un capitol distinct al întâlnirii a fost legislaţia din domeniul apărării,  reprezentanţii ambelor instituţii convenind asupra modalităţilor concrete de armonizare a aspectelor procedurale, astfel încât proiectele legislative să ajungă în dezbaterea Parlamentului cu maximă celeritate.

În cadrul întâlnirii, la care au fost prezenţi secretarul de stat Eduard Bachide, şeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiţă Vlad şi reprezentanţi ai unor structuri centrale ale ministerului, au fost trecute în revistă principalele activităţi desfăşurate de MApN de la ultima întâlnire în acelaşi format, desfăşurată în luna septembrie 2023.

Reprezentanții MApN au prezentat, de asemenea, stadiul îndeplinirii principalelor programe de achiziții și prioritățile pentru anul în curs. La acest capitol, s-a spus accentul pe necesitatea armonizării programelor de înzestrare ale armatei cu nevoile de dezvoltare și consolidare a capacităților de producție ale industriei naționale de apărare.

„Un capitol distinct al întâlnirii a fost legislația din domeniul apărării. Reprezentanții ambelor instituții au convenit asupra modalităților concrete de armonizare a aspectelor procedurale, astfel încât proiectele legislative să ajungă în dezbaterea Parlamentului cu maximă celeritate.

Reprezentanții partidelor parlamentare în comisiile de apărare au adresat întrebări cu privire la subiectele principale de pe agenda întâlnirii, precum și pe alte teme de interes din sfera securității și apărării, aflate în competența Ministerului Apărării Naționale”, se mai arată în comunicatul MApN.

„Chiar dacă este an electoral, cred că trebuie să fie o linie roșie cu anumite lucruri”

Premierul Marcel Ciolacu l-a contrazis joi, într-o conferință de presă, pe noul șef al Statului Major al Apărării, general-locotenentul Gheorghiţă Vlad, care a afirmat că românii trebuie să se pregătească pentru un război.

„România nu are niciun risc să fie angajată într-un război, România nu a fost niciodată mai sigură din acest punct de vedere decât este astăzi. Faptul că facem parte din NATO este foarte important și vedeti ce desfășurare de forțe și militari din toată Europa și SUA sunt pe teritoriul României, poliție aeriană, deci haideti să stăm liniștiți, că România nu va intra în niciun război. 

Chiar dacă este an electoral, cred că trebuie să fie o linie roșie cu anumite lucruri cu care ne jucăm și cu care nu ne jucăm”, a comentat Marcel Ciolacu declarațiile generalul-locotenentului. Gheorghiță Vlad.

 

CITIȚI ȘI:

Avertismentul șefului Statului Major al Apărării, privind PERICOLELE care vizează România, demontat de premier: „Nu a fost niciodată mai sigură”

Românii invitați la OASTE. Generalul Gheorghiţă Vlad propune serviciul militar voluntar în contextul Rusia-Ucraina: „Europa de află în  momentul T0!”

AVERTISMENTUL șefului armatei britanice: E nevoie ca europenii și cetățenii UK să se pregătească de un posibil război masiv cu Rusia

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și