România se înarmează cu temutele rachete anti-tanc JAVELIN. Pentagonul a dat „undă verde” tranzacției de 80 de milioane de dolari

România se înarmează cu temutele rachete anti-tanc JAVELIN. Pentagonul a dat „undă verde” tranzacției de 80 de milioane de dolari
Foto caracter ilustrativ: Profimedia
Publicat: 13/12/2023, 09:08
Actualizat: 13/12/2023, 09:27

Pentagonul a dat undă verde pentru o potențială tranzacție prin care România ar achiziționa rachete de tip Javelin în valoare de 80 de milioane de dolari.

Rachetele Javelin sunt acele arme antitanc portabille care  și-au dovedit eficiența incredibilă în cadrul operațiunilor militare ale armatei ucrainene în războiul din Ucraina. Javelin a fost desfășurată pe scară largă în Afganistan și Irak pentru misiuni de luptă. Forțele americane și cele ale coaliției au efectuat cu succes peste 5.000 de angajamente cu sistemul de armament în Afganistan și Irak.

În luna august a anului 2022, Ministerul Apărării Naționale (MApN), prin intermediul Companiei Naționale Romtehnica, a anunțat intenția de a achiziționa între 115 și 231 de sisteme portabile de rachete antiaeriene cu rază foarte scurtă de acțiune (MANPAD). La momentul respectiv, valoarea totală a acestei achiziții a fost estimată la 3,31 miliarde de lei (677,29 milioane de euro), inclusiv TVA.

Autoritatea contractantă a anticipat prezența a zece ofertanți, iar în situația în care s-ar înregistra mai mult de zece candidaturi admisibile, s-ar selecta primele zece în baza unui clasament determinat de cifrele privind livrările de produse similare în ultimii cinci ani, conform informațiilor obținute de Profit.ro.

Peste 50.000 de rachete Javelin și 12.000 de CLU sunt în prezent în serviciu în cadrul forțelor armate americane și în peste 20 de țări aliate. Se preconizează că Javelin va rămâne operațional în cadrul SUA până în 2050.

Cât de puternică este racheta Javelin?

Javelin este o armă antitanc portabilă dezvoltată de o societate mixtă (JV) a companiilor din domeniul apărării Raytheon și Lockheed Martin, denumită Javelin JV. Este trasă din umăr, dar poate fi lansată și de pe mai multe platforme instalate pe vehicule cu șenile, pe roți sau amfibii.

Raytheon este responsabilă de unitatea de lansare a comenzii Javelin (CLU), de unitatea electronică de ghidare a rachetei, de software-ul sistemului și de gestionarea ingineriei sistemului, în timp ce Lockheed Martin este responsabilă de vizorul rachetei, de inginerie și de asamblarea rachetei propriu-zise.

Javelin a intrat în producție la capacitate maximă în 1994, iar sistemul a fost implementat pentru prima dată în iunie 1996 de către armata americană la Fort Benning, Georgia, SUA.

Sistemul Javelin a intrat în serviciul operațional al armatei americane și al Corpului de pușcași marini, precum și al forțelor speciale australiene în timpul Operațiunii „Iraqi Freedom” din 2003 și este încă desfășurat în prezent în Afganistan. CLU este utilizat, de asemenea, în operațiuni de supraveghere. Modul de utilizare în mod autonom al CLU s-a dovedit a fi eficient în detectarea țintelor și recunoașterea câmpului de luptă atunci când a fost desfășurat în Afganistan și Irak.

Racheta a atins o rază de acțiune mai mare de 4.750 m (metri) în timpul unei demonstrații din februarie 2013.

Specificații tehnice

Sistemul Javelin este format dintr-un CLU reutilizabil și o rachetă modulară închisă într-un ansamblu de tub de lansare de unică folosință. Acesta poate fi utilizat pe timp de zi și de noapte și în toate condițiile meteorologice. Cu o greutate de transport de 6,4 kg, CLU încorporează o unitate pasivă de achiziție a țintei și de control al focului cu vizor de zi integrat și capacități de imagistică termică.

Vizorul utilizează tehnologia de imagistică termică de a doua generație a DRS Technologies, bazată pe ansamblul Dewar avansat standard. De asemenea, compania furnizează pentru vizor răcitoare cu piston dublu opus, mai silențioase.

Comenzile artileristului pentru sistemul de rachete se află pe CLU. Vizorul de zi este echipat cu o mărire de 4x, iar cel de noapte cu 4x, precum și cu 12x pentru vederea termică.Racheta are o rază de acțiune de la 65 m la 4.000 m în majoritatea condițiilor operaționale.

Racheta este echipată cu un detector de imagini în infraroșu, care se bazează pe o matrice de cadmiu și mercur cu telurură de mercur de 64 pe 64 de ochi în banda de undă de 8-microni până la 12-microni. BAE Systems Avionics furnizează dispozitive de căutare în infraroșu pentru rachetele armatei britanice.

Focosul tandem este echipat cu două încărcături modelate: un focos precursor pentru a iniția blindajul reactiv exploziv și un focos principal pentru a penetra blindajul de bază. Sistemul de propulsie este un proiect cu propulsoare solide în două etape, care asigură o lansare ușoară cu fum minim, potrivit army-technology.com.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?