Chiar dacă posibilitatea unui blackout total în România rămâne destul de redusă, mulți români se pregătesc pentru situația în care țara noastră se va confrunta cu o criză energetică.
Astfel, după ce Republica Moldova a rămas fără curent electric în urma bombardamentelor din Ucraina, românii s-au apucat de treabă și au început să se asigure că vor trece cu bine în cazul unei crize.
Recent, o româncă a cerur opinii legate de achiziția unui generator, într-o postare pe Facebook, pe grupul Mutat la țară -viața fără ceas. ”După toate zvonurile astea despre blackout, ne-am gândit să ne luăm un generator de curent. Cei ce aveți cunoștință, ce recomandări ne puteți face, vă rog? Ce trebuie sa avem in vedere? Consumatori: frigider, combina frigorifica, mașină de spălat, boiler, trei becuri, tv, laptop”, a scris femeia pe rețeaua de socializare.
Iată ce i-au răspuns internauții:
”Vă recomand o sobă cu plită tradițională pe lemne și o lampă pe gaz! Eu m-am născut și am copilărit în black-out până la 16 ani! Și sunt așa mândru și frumos!”, i-a recomandat un internaut.
”Personal sunt pregătit cu 3 surse de tensiune pentru situația crizei de energie. Vă puteți confecționa singuri în special cunoscătorii un generator. Este puțină muncă, dar cu siguranță oferă satisfacția producerii de energie. Am 2 acumulatori de 12v 150a pentru încărcarea cărora folosesc un alternator de 180a auto antrenat cu un motor de 510 w și mai am un generator făcut dintr-un electromotor de 7 kw pe rotorul căruia după ce l-am strujit am lipit magneți neomodium N52 cu dimensiunea 5x 50x 20, peste care am turnat rășină epoxidica. L-am antrenat cu un motor de 2kw din ce produce și am o rezervă de aproximativ 3-5 kw pentru consum. Totul costă ceva bani, dar mult mai puțini față de cât mi-a cerut un meseriaș pe youtube 12000. Vă doresc mult succes și spor la treabă, că este reală și merită”, a scris un alt român.
Arafat consideră că este foarte puţin probabil ca România să intre într-un black-out. El crede că că mai degrabă vom avea probleme din cauza viscolului. Arafat a explicat că spitalele şi alte instituţii esenţiale trebuie să aibă generatoare care să intre în funcţiune când se întrerupe alimentarea cu electricitate.
“Toate infrastructurile critice esenţiale, cum ar fi spitale, diferite instituţii, trebuie să aibă deja generatoare care intră imediat când se întrerupe curentul. Deci toate spitalele au acest lucru în structura lor şi este obligatoriu să fie verificat, testat, funcţional, alimentat, ca să intre imediat în lucru. Partea cealaltă, la nivelul protecţiei civile, la nivelul DSU, noi ne-am dotat în ultimii ani cu un număr important de generatoare de capacitate foarte mare, de genul celor pe care le-am folosit în vestul ţării pentru câteva zile şi am dus zone destul de importante, alimentându-le cu curent, şi în sudul ţării, în zona Ialomiţa. Astea pot fi puse la dispoziţie imediat şi conectate la transformatoarele care alimentează anumite zone unde sunt instituţii de importanţă majoră”, a explicat şeful DSU.