Prima pagină » Actualitate » România și alte nouă state din Europa de Est solicită Comisiei Europene să le permită renunțarea la cumpărarea de vaccinuri anti-COVID (POLITICO)

România și alte nouă state din Europa de Est solicită Comisiei Europene să le permită renunțarea la cumpărarea de vaccinuri anti-COVID (POLITICO)

România și alte nouă state din Europa de Est solicită Comisiei Europene să le permită renunțarea la cumpărarea de vaccinuri anti-COVID (POLITICO)
Sursă Foto - caracter ilustrativ: Pixabay

Guvernele țărilor din Europa de Est vor ca aceste contracte să poată fi reziliate, „dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidmiologic”, relevă o scrisoare citată de POLITICO.

Un grup de zece țări din Europa de Est, printre care și România, cer Comisiei Europene renegocierea contractelor pentru vaccinurile anti-COVID, arată o scrisoare citată de POLITICO, în care se invocă inclusiv stocurile excesive de doze și nevoia de a proteja finanțele statului.

Contractele ar trebui să poată fi reziliate „dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic”, subliniază semnatarii scrisorii.

În alte cazuri, ar trebui să fie posibilă reducerea numărului de doze care sunt comandate, pentru a reflecta corespunzător cererea pentru vaccinuri.

Scrisoarea a fost transmisă vineri seara și este adresată Comisarului European pentru sănătate Stella Kyriakides. Polonia a deschis scrisoarea, alături de România, Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia.

Mai multe țări din Europa de Est sunt îngrijorate că actualele contracte pentru vaccinurile anti-COVID, semnate în perioada de vârf a pandemiei, când UE se afla sub presiunea publică pentru a achiziționa dozele, le obligă, practic, să cumpere tot la fel de multe vaccinuri, chiar dacă nu mai sunt necesare.

„Cantități care depășesc nevoile țărilor respective”

Comisia a contractat până la 4,2 miliarde doze de vaccinuri anti-COVID, de zece ori mai mult decât populația UE. Până în luna februarie au fost distribuite 1,3 miliarde de doze.

„În ciuda semnelor că pandemia este ținută sub control și că s-a ajuns la un nivel satisfăcător al vaccinării în toată Europa, contractele cu producătorii de vaccinuri presupun cantități care depășesc nevoile și capacitatea de absorbție a statelor membre”, se arată în scrisoare.

Țările care au semnat scrisoarea vorbesc și despre termenul de expirare a vaccinurilor, care devin astfel inutile: „o irosire a resurselor publice, care nu poate fi explicată în mod rezonabil publicului larg”.

Eforturile făcute de Comisie pentru a renegocia contractele nu sunt suficiente, potrivit țărilor semnatare ale scrisorii. Țările amintite scriu că secțiunile din contracte care reglementează achizițiile de vaccinuri trebuie să fie modificate.

Scrisoarea amintește și de problema vaccinurilor livrate prea aproape de termenul lor de expirare, enunțată inițial de țările baltice. Se introduce, astfel, cerința unui termen minim de expirare, pentru vaccinurile achiziționate.

Alte cerințe presupun ca vaccinurile să protejeze împotriva celor mai noi variante ale virusului și posibilitatea ca Autoritatea de pregătire și răspuns în situații de urgență în sănătate din cadrul UE să cumpere vaccinurile nefolosite pentru a avea un stoc comun și pentru a permite donațiile către restul lumii, în mod coordonat.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și