Președintele Klaus Iohannis și omologul său din Coreea de Sud, Yoon Suk Yeol, s-au angajat, marți, să intensifice cooperarea în domenul apărării, în cadrul unei întrevederi ce a avut loc la Seul.
Discuțiile vin în contextul în care Coreea de Sud înceară să urce pe locul al patrulea în topul celor mai mari exportatori de armament din lume, notează Reuters.
Președintele Yoon Suk Yeol l-a găzduit pe omologul său român, Klaus Iohannis, iar cei doi s-au angajat ca cele două țări să intensifice cooperarea în domeniul militar, inclusiv în domeniul producției de armament.
Principalul producător sud-coreean din domeniul apărării, Hanwha Aerospace, lucrează la un contract în valoare de 1.000 de miliarde de woni (725,7 milioane de dolari) pentru furnizarea de obuziere K9 către România, în ceea ce ar fi primul contract de apărare cu această ţară.
Hanwha a refuzat să comenteze informațiile apărute în acest sens în presa din Coreea de Sud.
Compania a transmis, în timpul unei conferințe privind veniturile realizate în februarie, că va anunța un acord privind exportul de arme către România în primul trimestru, dar nu a existat niciun anunț în acest sens nici până acum.
Anul trecut, compania a semnat un memorandum de înţelegere cu compania de stat din domeniul apărării din România pentru a exporta obuzierul autopropulsat K9 şi vehiculul său de luptă de infanterie.
Marți dimineață, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a anunțat semnarea unui acord cu Coreea de Sud în domeniul militar.
„Am semnat, astăzi, la Seul, împreună cu omologul meu coreean, Shin Wonsik, Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Coreea privind cooperarea în domeniul apărării, primul document de acest fel încheiat între cele două țări. Sunt convins că acest acord va oferi o bază solidă pentru cooperarea noastră viitoare în domeniul apărării, spre beneficiul ambelor state. Cred că există o varietate de domenii şi proiecte de interes pentru România şi Republica Coreea, mai ales în ceea ce privește transferul de tehnologie şi adaptarea armatelor noastre la provocările viitorului.
Acordul privind cooperarea în domeniul militar reprezintă un pas important în dezvoltarea relațiilor bilaterale, deschizând noi oportunități de colaborare în domenii precum educație militară, instruirea în comun a personalului, medicină militară, cercetare-dezvoltare şi industria de apărare”, a scris acesta pe Facebook.
Polonia, care şi-a mărit cheltuielile pentru apărare, a acceptat să cumpere arme în valoare de 22 de miliarde de dolari din Coreea de Sud, în cea mai mare vânzare de armament din istoria ţării.
Marţi, ziarul sud-coreean Dong-a Ilbo a relatat, citând surse din industria de apărare, că Polonia va semna săptămâna aceasta un contract pentru 70 de unităţi suplimentare de artilerie cu rachete Chunmoo în valoare de 1,6 miliarde de dolari, care vor fi furnizate de Hanwha Aerospace. Hanwha a refuzat să comenteze informațiile.
Polonia a fost deja de acord să cumpere peste 150 de obuziere K9 pentru 2,6 miliarde de dolari şi 288 de lansatoare de rachete Chunmoo. Separat, a fost de acord să cumpere tancuri K2 fabricate de Hyundai Rotem şi avioane de vânătoare de la Korea Aerospace Industries.
Sursa foto main: Administrația Prezidențială