Prima pagină » Actualitate » România și Franța, aliate pe frontul de Est al NATO. Ce au declarat miniștrii Apărării Tîlvăr și Lecornu la Paris

România și Franța, aliate pe frontul de Est al NATO. Ce au declarat miniștrii Apărării Tîlvăr și Lecornu la Paris

România și Franța, aliate pe frontul de Est al NATO. Ce au declarat miniștrii Apărării Tîlvăr și Lecornu la Paris

Ministrul Apărării al României, Angel Tîlvăr, şi ministrul Forţelor armate franceze, Sebastian Lecornu, au reafirmat, vineri, la Paris că România și Hexagonul vor coopera în continuare pentru consolidarea flancului estic al NATO.

Cei doi șefi ai forțelor armate aliate nu au oferit nici o informație concretă, referitor la datele tehnice ale cooperării. Franța, alături de SUA, are cea mai mai consistentă prezență militară în România.

În urmă cu două luni Tîlvăr sublinia unitatea a peste 50 de state democratice și organizații internaționale în sprijinirea Ucrainei, o națiune determinată să-și protejeze granițele recunoscute internațional, în fața unei invazii brutale și neprovocate.

În momentul de față, flancul de est al României este protejat și de cea mai mare concentrare de tancuri Leclerc, care operează în afara teritoriului francez.

Inițiativa franceză Spearhead

La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România – considerat vârful de lance (Spearhead) al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul României, integrând, prin rotație, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos.

”BGFP contribuie la creșterea cooperării militare a României cu Franța, și, implicit, la consolidarea securității spațiului euro-atlantic pe Flancul Estic.

Cooperarea cu partenerii strategici și existența pe teritoriul național a unor structuri de luptă relevante contribuie la creșterea capacității de apărare și descurajare în contextul războiului din Ucraina și a crizei din regiunea Mării Negre”.

Grupul de luptă al NATO (BGFP) din România s-a constituit, începând cu luna mai a anului , prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în România.

La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România – considerat vârful de lance c al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul României, integrând, prin rotație, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos.

”BGFP contribuie la creșterea cooperării militare a României cu Franța, și, implicit, la consolidarea securității spațiului euro-atlantic pe Flancul Estic.

Cooperarea cu partenerii strategici și existența pe teritoriul național a unor structuri de luptă relevante contribuie la creșterea capacității de apărare și descurajare în contextul războiului din Ucraina și a crizei din regiunea Mării Negre”, anunța încă ce anul trecut MAPN.

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și