România solicită discutarea conflictelor ”înghețate” din regiunea Mării Negre. Angajamentul de a sprijini reglementarea în regiune ar întări rolul UE în politica internațională

România solicită discutarea conflictelor ”înghețate” din regiunea Mării Negre. Angajamentul de a sprijini reglementarea în regiune ar întări rolul UE în politica internațională
Publicat: 20/11/2020, 00:18
Actualizat: 20/11/2020, 02:11

Seful diplomației române, în cadrul ședințelor miniștrilor de Externe europeni și în contextul contactelor cu omologii UE și cu partenerii vecini,  a evidențiat provocările reprezentate de persistența unui arc de instabilitate în imediata vecinătate a UE, în regiunea Mării Negre, generată de existența unui lanț de conflicte prelungite, fie active, fie așa-numite „îngheţate”.

Ministrul afacerilor Externe Bogdan Aurescu a adresat, la 19 noiembrie 2020, Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, o scrisoare co-semnată de omologii săi, miniștrii afacerilor Externe din 10 state membre UE.

Astfel, la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe (CAE) de la Luxemburg din octombrie, ministrul Bogdan Aurescu a propus includerea acestui subiect pe agenda unei viitoare întâlniri.

Rolul UE în politica internațională, întărit de o reglementare în regiunea Marii Negre

Scrisoarea, inițiată de ministrul român de Externe, subliniază necesitatea ca UE să acorde mai multă atenție rezolvării pașnice și durabile a conflictelor prelungite din vecinătate, printr-un angajament mai activ și mai vizibil de a sprijini eforturile de reglementare în cooperare cu alți parteneri. în cadrul formatelor multilaterale activate, care este o condiție prealabilă pentru o voce puternică și credibilă a UE pe scena internațională.

În opinia împărtășită de co-semnatarii scrisorii, discuția miniștrilor de Externe ar trebui să se concentreze în special pe instrumentele și posibilitățile de implementare într-un mod integrat a formatelor și instrumentelor disponibile, astfel încât Uniunea Europeană să poată oferi un răspuns mai bun. eficient în obiectivele sale de promovare a păcii, stabilității și prosperității în imediata vecinătate.

Tot astăzi, Bogdan Aurescu a avut o conversație telefonică cu secretarul general NATO Jens Stoltenberg. Discuția a oferit o oportunitate pentru un schimb de opinii cu privire la problemele prioritare de pe agenda Aliaților, înainte de o reuniune a miniștrilor de Externe ai NATO la începutul lunii decembrie 2020.

Subiectele abordate au inclus procesul NATO de adaptare la provocările actuale de securitate, consolidarea poziției aliate de descurajare și apărare pe flancul estic, promovarea dialogului și cooperării cu partenerii din vecinătatea estică, angajamentele operaționale în curs și măsurile de creștere a rezistenței aliaților.

Secretarul general a mulțumit României pentru angajamentul său activ față de Alianță și contribuțiile sale substanțiale la NATO, inclusiv alocarea a 2% din PIB pentru apărare, participarea consecventă la misiunile și operațiunile în desfășurare și găzduirea sistemului de apărare antirachetă la baza militară Deveselu. În același timp, el și-a exprimat aprecierea pentru găzduirea de către România, împreună cu NATO, la 10 noiembrie, a Conferinței anuale NATO privind controlul armelor, dezarmarea și neproliferarea armelor de distrugere în masă, care a fost deschisă de secretarul general și ministrul Bogdan Aurescu.

Ministrul Aurescu a reamintit, în timpul discuției, că în 2021 se vor împlini 10 ani de la semnarea acordului dintre România și SUA care a creat baza legală pentru amplasarea sistemului Deveselu – Acordul dintre România și SUA privind locația apărării sistem în România.

Ministrul de Externe, sprijin pentru întărirea rolului UE în securitate și apărare, în deplină complementaritate cu NATO

Ministrul român al afacerilor Externe și-a reiterat sprijinul pentru eforturile secretarului general în acest sens, precum și interesul României de a continua să fie implicată activ în acest proces. El a evocat, în context, sprijinul României pentru întărirea rolului UE în securitate și apărare, în deplină complementaritate cu NATO și fără duplicarea ineficientă a eforturilor, apreciind că pandemia COVID-19 a evidențiat importanța consolidării rezilienței strategice a UE.

Șeful diplomației române a subliniat importanta angajamentului NATO în regiunea Marii Negre

Evocând complexitatea mediului actual de securitate și dinamica crescută a dezvoltărilor regionale și internaționale, șeful diplomației române a subliniat necesitatea menținerii atenției NATO asupra situației de securitate din regiunea Mării Negre, care este marcată de numeroase tensiuni și intensificarea activităților militare . El a considerat că, în aceste condiții, este necesar să se continue asigurarea unei poziții aliate consolidate în regiune.

Dezbatere privind securitatea în regiunea Mării Negre, cu participarea miniștrilor de Externe din Ucraina și Georgia

De asemenea, el a salutat faptul că la reuniunea ministerială NATO de la începutul lunii decembrie va avea loc o dezbatere substanțială privind securitatea în regiunea Mării Negre, cu participarea miniștrilor de Externe din Ucraina și Georgia. În această privință, Bogdan Aurescu a menționat importanța continuării angajamentului partenerilor NATO din regiune, prin aprofundarea dialogului politic și creșterea cooperării practice, pentru consolidarea capacităților lor de apărare și a rezilienței.

În ceea ce privește angajamentele operaționale ale NATO, ministrul român de Externe a confirmat angajamentul României de a continua să contribuie activ la operațiunile aliate. El a subliniat, de asemenea, importanța menținerii unei coordonări strânse între aliați în ceea ce privește prezența militară, în special în Afganistan, și că deciziile cu privire la aceasta vor fi luate, ca și până acum, pe baza evoluțiilor de pe teren și în lumina responsabilitatea pentru asigurarea stabilității și securității în acea țară și regiune.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial". Avertismentul ministrului de Externe...
Adriana Bahmuțeanu pune tunurile pe văduva lui Prigoană! Ce acuzații grave îi aduce: ”Are trei...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cine ar putea intra în turul II după confruntarea dintre candidați ANALIZĂ
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Momentul în care un munte se prăbuşeşte şi un zăcământ de cupru iese la suprafață
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei...
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum...
Ninsori în aproape toată ţara începând de joi. La Bucureşti vom avea parte de zăpadă...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Ce a apărut la locul de veci al Andreei Cuciuc, după ce a fost înmormântată....
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Sprijinul Ungariei pentru Rusia atrage critici dure din partea Poloniei
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Șoferii care au acest tip de permis au interzis. Ce mașini nu au voie să...
Unde și când lovește Marele Cutremur țara noastră. Rezultatele înfricoșătoare ale unui studiu
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la 95 de ani
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Care sunt țesăturile care nu trebuie spălate (aproape niciodată)?