România susține plafonarea prețului gazelor rusești și implementarea unei platforme pentru achiziția de gaze la comun în UE, spune Ministrul Energiei
Ministrul energiei, Virgil Popescu a declarat că România a susţinut, în cadrul Consiliului Energiei, măsuri precum plafonarea preţului gazelor ruseşti, precum și existenţa unei platforme pentru achiziţia în comun a gazelor în UE.
Plafonare prețului la gazul natural la nivelul UE, inclusiv la cel importat din Rusia, este susținută de mai multe state membre, inclusiv de către România și ar putea contribui semnificativ la reducerea volatilității pieței europene.
Evoluţiile din ultima perioadă de pe piaţa energiei electrice, în contextul continuării agresiunii Rusiei din Ucraina şi al unei producţii scăzute la nivelul UE, necesită adoptarea rapidă a unui set de măsuri care să permită stabilizarea pieţei şi scăderea preţului plătit de consumatori, spune ministerul.
Europa vrea să plafoneze prețul gazelor rusești
„România a subliniat importanța activării Platformei Energetice Europene pentru achiziția în comun a gazelor naturale astfel încât să se asigure o distribuție echitabilă a volumelor suplimentare de gaze și LNG atrase către UE. De asemenea, este important să se analizeze modul de formare al prețului la gazele naturale pe platformele europene”, spune Virgil Popescu.
Comisia Europeană vizează măsuri mai multe măsuri pentru reducerea consumului de energie electrică la nivel european:
- reducerea consumului de energie electrică la nivel european prin mecanisme voluntare şi obligatorii pentru orele de vârf de consum
- captarea veniturilor suplimentare obţinute de producătorii de energie electrică peste un anumit plafon care urmează a fi stabilit
- contribuţie de solidaritate din partea companiilor din sectorul combustibililor fosili
- creşterea lichidităţii pe pieţele de energie
- educerea preţurilor la gaze naturale, cu accent, în mod special, pe plafonarea preţului gazelor naturale importate din Rusia
De asemenea, România a susţinut în cadrul reuniunilor anterioare necesitatea adoptării la nivel comunitar a unor măsuri de decuplare a preţului la energie electrică de cele la gazul natural, care stabileşte în prezent preţul de închidere al pieţei.
Ministrul Energiei a susţinut adoptarea la nivel european a modelului utilizat în Peninsula Iberică de decuplare a preţului gazului natural de cel al energiei electrice. Măsura ar contribui la reducerea preţului de ofertare a energiei electrice pe piaţă.
Virgil Popescu a susţinut propunerea de a avea o reducere coordonată a TVA-ului aplicat vânzărilor de energie electrică la nivel european.
Sursa: Agerpres