România, țara cu cei mai mulți tineri ȘOMERI, la nivel european. Salariile mici, principalul motiv invocat de absolvenți
This browser does not support the video element.
În timp ce rata șomajului în rândul tinerilor, la nivel mondial, atinge minimul ultimilor 15 ani, România este în continuare țara europeană cu cei mai mulți absolvenți, care nu au un loc de muncă și nu își continuă studiile.
Rata șomajului este alimentată de lipsa acută de consiliere în școli, spun experții în resurse umane. Principala nemulțumire a tinerilor este salariu, care ține cu greu pasul cheltuielilor.
Doi din trei tineri consideră că accesul la un job de calitate este o problemă. Dezamăgiți de experiențele lor și mai ales de salariile oferite, mulți absolvenți își expun situația pe rețelele de socializare. Unii aleg să continue studiile sau să plece în străinătate. Tinerii care deci, totuși, să rămână în țară, se confruntă cu problema găsirii unui loc de muncă, ce oferă un salariu decent.
Rata șomajului în rândul tinerilor la nivel mondial este de 13% în scădere, iar trendul este asemănător și în ceea ce privește Europa, unde procentul este de 14,4%. Cu toate acestea, în România, rata șomajului în rândul tinerilor depășește din nou 20% procentul rămâne același de ani de zile, în ciuda eforturilor autorităților.
Pe lângă o indemnizație de șomaj de aproximativ 330 lei, absolvenții aflați în evidența ANOFM pot beneficia de o primă de inserție de aproximativ 2.000 lei, dacă găsesc un loc de muncă, de o primă de încadrare sau una de instalare și de alte cursuri.
Totuși, este nevoie de consiliere din timp, de pe băncile școlii, spun experții. Ar putea fi și o metodă prin care statul avertizează asupra efectelor grave ale muncii la negru, subliniază aceeași experți.
La nivel european, România are cei mai mulți tineri care nu lucrează și nici nu își continuă educația.
CITEȘTE ȘI: