Prima pagină » Actualitate » România trece la ORA DE VARĂ: ora 03:00 devine ora 04:00/Prof.dr. Vlad Ciurea explică în ce fel ne afectează sănătatea

România trece la ORA DE VARĂ: ora 03:00 devine ora 04:00/Prof.dr. Vlad Ciurea explică în ce fel ne afectează sănătatea

România trece la ORA DE VARĂ: ora 03:00 devine ora 04:00/Prof.dr. Vlad Ciurea explică în ce fel ne afectează sănătatea

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 31 martie, România va trece la ora de vară. Astfel, toate ceasurile vor fi date cu o oră înainte. În singura zi din an cu 23 de ore vom dormi mai puțin – ora 03:00 devine ora 04:00.

În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, românii îşi dau ceasul înainte cu o oră.

Aceasta este trecerea la ora de vară.

Astfel, pe lângă faptul că dormim mai puțin, ziua va avea doar 23 de ore în loc de 24.

Cât este valabilă ora de vară

Orarul de vară se aplică până în ultima duminică din luna octombrie.

În România, ora de vară este corelată cu orarul practicat în statele Uniunii Europene. Ora oficială a Europei Orientale, la care trecem în noaptea de sâmbătă spre duminică, a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Până în 1939, a funcţionat în fiecare an între prima duminică din aprilie, ora 00:00, şi prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale).

Între 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară.

În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar în 1997, prin Ordonanţa nr. 20 privind stabilirea orarului pe teritoriul României, la art (1) se precizează că: „În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 03:00, care devine ora 04:00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 04:00, care devine ora 03:00”.

Vlad Ciurea: „În creierul nostru avem un ceas biologic”

Multe persoane se plâng că, odată cu schimbarea orei, resimt și unele probleme de adaptare.

Medicul Vlad Ciurea a explicat, la Antena3, ce se întâmplă în creierul uman atunci când se schimbă ora și vine cu sfaturi pentru o adaptare mai ușoară.

Noi în creierul nostru avem un ceas biologic. Nu depinde de noi. Poate a venit de sus. Acesta are un anumit ritm care se numește ritm circadian. Dacă razele de soare vin cu o oră mai devreme în România trebuie și noi să ne adaptăm.

Adaptarea este foarte simplă, ne trezim cu o oră mai devreme. Putem funcționa bine, în activitate perfectă, cu o oră mai devreme. Noi trebuie să folosim raza de lumină să pornim. Dacă Dumnezeu ne-a dat mai devreme cu o oră acestă lumină, trebuie să o folosim în totalitate să putem lucra, a spus doctorul Ciurea.

Citește AICI mai multe.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele