România în SCHENGEN: Controalele la frontierele terestre eliminate din 1 ianuarie 2025, cu posibilitatea reintroducerii în cazuri excepționale

Publicat: 20 12. 2024, 12:14
Actualizat: 20 12. 2024, 13:11
Foto: Shutterstock

Începând cu 1 ianuarie 2025, controalele la frontierele interne terestre dintre statele membre ale UE, Bulgaria și România, vor fi eliminate. Decizia Consiliului din 12 decembrie 2024 permite astfel integrarea deplină a celor două țări în spațiul Schengen, oferind cetățenilor libertatea de circulație. Totuși, legislația Schengen permite reintroducerea temporară a controalelor în situații excepționale, precum amenințările grave la adresa ordinii publice sau a securității interne.

„În conformitate cu Decizia Consiliului din 12 decembrie 2024, controalele la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România vor fi eliminate începând cu 1 ianuarie 2025. Reintroducerea controalelor la frontierele interne este posibilă. Este o decizie a statului membru în cauză. Comisia nu a fost încă notificată cu privire la nici o reintroducere a acestor controale din partea acestor state membre” , au transmis vineri, 20 decembrie, reprezentanții Comisiei Europene.

Conform Codului Frontierelor Schengen (SBC), statele membre au posibilitatea de a reintroduce temporar controalele la frontierele interne în caz de amenințări grave la adresa ordinii publice sau securității interne.

„Reintroducerea controlului la frontierele interne trebuie aplicată ca măsură de ultim resort, în situații excepționale, și trebuie să respecte principiul proporționalității. Durata unei astfel de reintroduceri temporare a controlului la frontierele interne este limitată în timp, în funcție de baza legală invocată de statul membru care introduce această măsură”, se precizează pe site-ul Direcției Generale pentru Afaceri Interne (DG HOME) a Comisiei Europene.

Totuși, domeniul de aplicare și durata reintroducerii controlului la frontiere trebuie să fie restrânse la minimul necesar pentru a răspunde amenințării în cauză. Reintroducerea controlului la frontierele interne ar trebui utilizată doar ca măsură de ultim resort.

„Reintroducerea controlului la frontiere este o prerogativă a statelor membre. Comisia poate emite un aviz cu privire la necesitatea și proporționalitatea măsurii, dar nu poate bloca decizia unui stat membru de a reintroduce controlul la frontiere”, mai scrie sursa citată.

Foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu explică SUCCESUL aderării la Schengen: Am reușit integrarea printr-o STRATEGIE diplomatică diferită

Sorin Grindeanu: Aderarea la SCHENGEN este un lucru foarte bun și pentru transportatori, dincolo de confortul nostru individual