Meteorologii avertizează că, după valul de căldură numit „Cerberus”, urmează un nou episod canicular, denumit „Cleon”, care vine cu temperaturi extreme şi aer mult mai uscat. Cele mai afectate ţări sunt în zona Mediteranei și în Balcani, inclusiv România.
„Este foarte devreme şi ne aşteptăm ca temperaturile să crească şi mai mult pe parcursul anului acesta”, a explicat Nigel Arnell, profesor în științe climatice, citat de Observator TV.
Una dintre destinaţiile de vacanţă preferate de români este efectată, zilele acestea, de un val de căldură extremă. Astfel, Grecia înregistrează temperaturi maxime de peste 44 de grade Celsius.
În Atena, din cauza căldurii a fost restricţionat accesului turiştilor pe Acropole, unde este şi mai cald decât în oraş.
De altfel, în capitală mai mulţi oameni au leşinat în stradă din cauza căldurii, iar voluntarii Crucii Roşii, prezenţi în mai multe puncte-cheie, au oferit oamenilor apă.
De asemenea, Spania – o altă destinaţie de vacanţă preferată de români – se confruntă cu fenomene meteo asemănătoare.
Aici s-au înregistrat chiar şi 46 de grade Celsius, ziua, iar nopțile sunt tropicale, cu 39 de grade Celsius.
Recorduri de temperatură, de 45 de grade Celsius, s-au înregistrat și în Italia, unde administratorii unei plaje de lângă Roma au permis accesul şi cu animale de companie, pentru că şi ele suferă din cauza căldurii.
De altfel, ministerul italian al Sănătății a emis o alertă roșie pentru 16 orașe, inclusiv Roma, Bologna și Florența, pentru weekend, scrie BBC.
Valul de căldură va continua până săptămâna viitoare, cu temperaturi de până la 48 grade în Sardinia, potrivit presei italiene.
Însă nu doar căldura provoacă probleme, ci şi incendiile de vegetaţie. Noaptea trecută, insula spaniolă La Palma a fost cuprinsă de flăcări, iar 11 case au ars din temelii și 500 de oameni au fost evacuaţi.
După o săptămână cu temperaturi record, de peste 40 de grade Celsius, un incendiu de vegetaţie a mistuit 170 de hectare în sud vestul Turciei.
Sute de pompieri şi voluntari s-au luptat cu focul, dar 40 ha au fost distruse de flăcări, doar în prima jumătate de oră.
Mii de oameni au fost evacuaţi din locuinţe, dar în acest caz se crede că un grătar lăsat nesupravegheat ar fi declanşat dezastrul.
În Croaţia, un incendiu de vegetaţie a făcut scrum mai multe case şi autoturisme.
În statul american Arizona, timp de 15 zile, maximele au depăşit 43 de grade Celsius.
FOTO – Alexandra Pandrea (Gândul)