Prima pagină » Actualitate » România va produce drone și minisubmarine, în următorii ani. Precizările ministrului Apărării Naționale, Vasile Dîncu

România va produce drone și minisubmarine, în următorii ani. Precizările ministrului Apărării Naționale, Vasile Dîncu

România va produce drone și minisubmarine, în următorii ani. Precizările ministrului Apărării Naționale, Vasile Dîncu

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat marți, la Palatul Parlamentului, că industria de apărare din România va produce în următorii ani drone militare și mini-submarine, fără a oferi detalii despre contractele în cadrul cărora vor fi construite aceste echipamente militare.

”Contează capacitatea industriei noastre de apărare, ar fi important să producem în România echipamente militare. Am discutat cu mulți miniștri din UE despre construcția în România a unor elemente din domeniul munițiilor, prin joint-venture. Există miniștri care mi-au spus că există piață și e nevoie de producție. Vom avea producție de drone în România, de mini-submarine, producție legată de zona blindatelor. În 2-3 ani vom avea producție. Avem o parte din industria de apărare, mai ales privată, precum Aerostar Bacău, care merge foarte bine”, a spus ministrul Dîncu, într-o declarație la Parlament, citat de Agerpres.

Acesta a fost întrebat la Palatul Parlamentului dacă va fi posibilă deschiderea în România a unor unităţi de fabricare a armamentului.

„Sigur. O să avem cel puţin subansamble, vom avea producţii de drone în România, vom avea producţiile de minisubmarine, vom avea producţii legate de armament şi în zona blindatelor. (…) În anii care vin, în doi – trei ani vom avea deja producţii şi am putea chiar mai repede să avem. Există elemente care au început deja, elemente ale unor joint venture făcute cu ţările importante, cum este Germania, Italia, Statele Unite, Israel. (…) Avem deja unităţi de mentenanţă, cum este la Bacău, de exemplu, mentenanţă pentru F16, centrul naţional de mentenanţă, sperăm că vom putea acredita cât mai multe centre naţionale de mentenanţă şi pentru blindate”, a precizat ministrul.

De asemenea, Vasile Dîncu, a adăugat că anul viitor, Parlamentul va creşterea cheltuielilor din PIB pentru apărare şi că există deja o listă de achiziţii în programarea din documentul strategic Armata României 2040.

„Asta înseamnă că avem un prag de raportare şi de înzestrare în 2026, unul în 2032 şi unul în 2040. Evident că dacă vom avea bani în plus în primul rând vom mări procentul din acest buget de înzestrare. Este principalul lucru şi aici sigur că vom aduce şi proiecte care trebuia să înceapă, de exemplu, în 2027 sau în 2030, le vom aduce mai aproape, dacă vom reuşi. Contează ce sume vom avea, contează foarte mult potenţele pe care le are şi le avea în viitor, mai ales, industria noastră de apărare, pentru că în acest moment cel mai important lucru ar fi nu să cumpărăm totul din afară, ci mai degrabă să producem mai mult în România”, a afirmat Dîncu.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și