România, vulnerabilă în fața virusului depistat în apele uzate din mai multe state europene. Semnalul de alarmă al autorităților sanitare

Publicat: 19 12. 2024, 13:06

Virusul poliomielitic a fost depistat în apele uzate din mai multe state europene. Este o descoperire îngrijorătoare pentru Europa, iar autoritățile sanitare trag un semnal de alarmă. România poate fi vulnerabilă în fața virusului, având în vedere faptul că acoperirea vaccinală este de 76,7%, față de nivelul optim de acoperire de 90-95%.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” a explicat că această situație are loc de câțiva ani. INSP recomandă recuperarea dozelor nefăcute la copii.

“Din păcate, această situaţie este de câţiva ani, ani în care ţările dezvoltate, pe lângă Afghanistan, Pakistan, găsesc virusul polio sălbatic în apele uzate. Aceasta este o metodă epidemiologică de supraveghere a virusului polio, care se poate aplica oriunde dar pe care o utilizează mai mult cei care au un sistem de sănătate foarte bine pus la punct. Existenţa acestor cazuri în care apare virusul izolat în apele uzate arată clar că circulă cumva în comunitatea respectivă.

Virusul poliomielitei este un virus care se transmite pe cale digestivă, deci se elimină şi pe cale digestivă şi de aceea se caută în apele uzate, pentru a vedea circulaţia lui. Dincolo de cazurile clinice de boală pe care speram să nu le vedem în viaţa asta, se pare că există riscul să începem să le vedem şi noi. Partea proastă este că acest virus polio circulă, circulă în destul de multe locuri şi cauza pentru care circulă este scăderea ratei de vaccinare la nivel global”, a explicat Simin Aysel – Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Capitală.

Vezi și Valul de GRIPĂ și viroze devine tot mai agresiv, iar zeci de copii ajung zilnic la camerele de gardă ale spitalelor

România, vulnerabilă în fața virusului depistat în apele uzate din mai multe state europene

Viusul poliomielitic a fost raportat în apele uzate din Spania, Polonia, Germania, Finlanda şi Regatul Unit. În același timp, există o expunere în fața unui risc de apariție a unei epidemii în Bosnia și Ucraina. România este și ea vulnerabilă în fața virusului. Medicul Simin Aysel a explicat ce se întâmplă dacă apare un caz în țară.

„Ne prinde pe un picior foarte greşit şi, din păcate, nu este vina autorităţilor şi nici a cuiva anume, este o situaţie destul de extinsă la nivel de Europa şi la nivel mondial. Pe scurt, vom vedea, din păcate, în zilele noastre, cazuri de polio. Lumea are senzaţia că este un fel de gripă care trece. Nu, poliomielita determină paralizii definitive la nivelul membrelor sau deces.

Deci ori rămâne copilul paralizat pentru totdeauna, nu sunt remisive, nu se poate face nimic, ori chiar moare prin tulburări şi mai grave, inclusiv respiratorii care apar în cadrul bolii, de asemenea sunt ireversibile. Pentru acest tip de virus nu există tratament antiviral. Deci complicaţiile sunt posibile la oricare dintre cei care fac această boală şi singurul mod în care ne putem feri de ea este vaccinarea”, a mai precizat medicul, potrivit News.ro.

Citește și DEPRESIA în perioada sărbătorilor de iarnă. Dr. Dorina Maria Onița: „Realitate trăită de mulți oameni, există încă mitul că depresia trece de la sine”

Citește și DSP Bihor raportează un focar de hepatită virală de tip A la Liceul Teoretic „Constantin Șerban” din Aleșd. Numărul cazurilor a ajuns la 9

Sursă foto: Envato – caracter ilustrativ